Szegedi hírek

2023.07.31. 18:25

Alkotója búcsúztatta a szegedi kiállítást – Galéria

Alkotói tárlatvezetéssel zárult a Covidella-kiállítás a Somogyi-könyvtárban hétfőn. Kiss Adél grafikusművész kiállított alkotásai minden milliméterének titkát megosztotta a látogatókkal.

Koós Kata

Budapestről és Gyuláról is érkeztek látogatók Kiss Adél hétfői tárlatvezetésére. Fotó: Karnok Csaba

Budapestről és Gyuláról is érkeztek látogatók Kiss Adél hétfői tárlatvezetésére, akinek műveiből a Múzeumok Éjszakáján nyílt tárlat a Somogyi-könyvtárban. A Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjas grafikusművész különleges képeit első ízben állította ki vármegyeszékhelyen a Szegedi Román Kulturális Egyesület meghívására. 

Azt, hogy magával ragadta a napfény városa, az a hatrészes sorozat bizonyította, amelyet kimondottan szegedi témák ihlettek. Külön képet szentelt a nagy árvíznek, Szent-Györgyi Albertnek, a Reök-palotának, a szegedi papucsnak és paprikának, ötletes szó-montázsán pedig – amely a város nevét adta ki – megtekinthető volt a téli szalámi, a dóm, egy színházi maszk utalásként a Szegedi Szabadtéri Játékokra, a Belvárosi híd és egy alsóvárosi napsugaras ház is. De apró díszítésként fellelhető volt a szegedi képeken a Lófara, az Új Zsinagóga, az egyetem rektori hivatala is. 

Mitől olyan különlegesek Kiss Adél művei? A gyulai születésű, jelenleg Budapesten élő grafikusművészt városok, azok történelme, építészete és büszkeségei ihletik. Egy-egy kép megalkotását gyakran több hónapnyi kutatómunka előzi meg, amely során a helytörténeti dokumentumokat tanulmányozza az alkotó.

 

Minden városnál általában azokat a részleteket rajzolom meg, amelyek az egyetemes kultúra részét képezik. Akár az építészet, akár az irodalom, a történelem, a zene- vagy képzőművészet kapcsán. Hiszen egy város nemcsak falak és járdák gyűjteménye, hanem mindnek van szellemi öröksége is

 – fejtette ki. 

Kiss Adél a tárlatvezetésen elmondta, eszköze a jelenleg létező legvékonyabb, 0,03 milliméteres vastagságú csőtoll. Városrajzainak többsége egy-egy milliméterben is érdekességeket rejt. Erkel Ferenc hajkoronája például megszólaltatható, ugyanis a Bánk bán opera kottarészlete látható frizurájaként. Kovács Margit kerámiaművész szoknyájába sűrítette Szentendre nevezetességeit, egy úszósapkába a leghíresebb budapesti fürdőket. Megihlette már Kolozsvár, Gödöllő, Nagybánya,  Konstanca és London is. Hétfőn, első szegedi tárlata zárónapján búcsúzott a napfény városától, de hangsúlyozta, reményei szerint korántsem utoljára állított ki a városban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában