Szegedi egyetemi hírek

2023.11.07. 16:10

Komoly összegekkel támogatta az SZTE új hallgatóit – Galéria

Összesen csaknem 80 millió forinttal támogatta a Szegedi Tudományegyetem új hallgatóit. Körülbelül ezer gólya pályázott sikeresen az aktuális tanévben az SZTE felsőoktatási tanulmányok kezdését segítő ösztöndíjainak egyikére.

Koós Kata

A Start, a Start Plusz és a Zirzen Janka ösztöndíjakat kedden vehették át a nyertes pályázók. Fotó: Gémes Sándor

Kedden tartották a Szegedi Tudományegyetem Rektor Hivatalában a Start, a Start Plusz és a Zirzen Janka ösztöndíjak átadó ünnepségét, amelynek koordinálását minden évben az SZTE Junior Akadémia végzi. Az ünnepség elején Fendler Judit köszöntötte a sikeresen pályázott hallgatókat. Az SZTE kancellárja az országban egyedülálló támogatásként emelte ki a Zirzen Janka ösztöndíjprogramot, amelyet a Gál Ferenc Egyetemmel közösen alapított a Szegedi Tudományegyetem. Elmondta, hogy a felmenő rendszerben idén útjára indított program célja, hogy növeljék a pedagógusképzésben résztvevő hallgatók számát, illetve segítsék elindulásukat és pályán maradásukat. Az 5 hónapon keresztül folyósított, havi 100 ezer forintos ösztöndíjban 50 hallgató részesült a kezdő szemeszterben. Erre az ösztöndíjra felsőoktatási tanulmányaik minden félévében pályázhatnak majd a nappali tagozatos pedagógushallgatók, egészen az abszolutórium megszerzéséig. 

A program abból a felelősségérzetből fakad, amit az egyetem a pedagógusképzés tekintetében magára vállalt. Ez a mi jövőnk alapja is 

– hangsúlyozta a kancellár. Kitért arra is, hogy noha az aktuális pedagóguséletpálya-modell megosztja a véleményeket, az SZTE iskoláiban azonban a bérek versenyképesek, és azok emelkedését vetítette előre. 

Fendler Judit arra is emlékeztetett, hogy hazánk legnagyobb múlttal rendelkező pedagógusképző kara, a szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. 

Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese kifejtette, hogy azért Zirzen Jaka nevét kapta a pedagógus-ösztöndíj, mert 1869-ben ő lett a Magyar Királyi Tanítónő Képezde vezetője, és ő teremtette meg a magyar pedagógusképzés alapjait. 

A 2018 óta minden tanévben meghirdetett Start ösztöndíj egyszeri, 50 és 150 ezer forint közötti juttatást jelent azoknak a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező hallgatóknak, akik első helyen jelölték meg az SZTE valamely alap-, osztatlan vagy mesterképzését a felvételi eljárás során. A szintén egyszeri, 50 ezer forintos támogatást jelentő Start Plusz ösztöndíjjal pedig elsősorban a határon túli, de Magyarországon érettségizett, illetve újraérettségizett jelentkezőit segíti az egyetem. A Start ösztöndíjakat összesen 840 hallgató nyerte el idén. 

Továbbá kiemelt, 150 ezer forintos Start ösztöndíjat és ingyenes kollégiumi elhelyezést érdemeltek az OKTV tehetséggondozó program részeként az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen korábban eredményesen szerepelt hallgatók is. 

Az oktatási rektorhelyettes felhívta az átadó ünnepségen résztvevő hallgatók figyelmét arra, hogy nemcsak a belépéskor, de egészen a diplomaszerzésig pályázhatnak különféle ösztöndíjakra. Figyelmükbe ajánlotta többek között az SZTE tehetséggondozási és kompetenciafejlesztő programjait, a Tanítsunk Magyarországért! programot, a különböző kutatóprogramokat és az OTDK lehetőségét is. 

Körülbelül ezer új hallgatója részére összesen csaknem 80 millió forint támogatást osztott ki az intézmény az aktuális tanévben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában