Szegedi hírek

2023.11.15. 12:54

Több ősbemutatót is kínálnak a Vántus István Kortárszenei Napokon

Négy helyszínen összesen 130 fellépő várja hétfőtől a szegedi zeneszerető közönséget a Vántus István Kortárszenei Napok során. Nyolcvan kortárs zeneszerző művei hangzanak majd el a négy nap alatt, köztük négy ősbemutató.

Koós Kata

A jövő hét hétfőtől csütörtökig zajló programokról a főszervezők, Kiss Ernő és Újváriné Illés Mária tájékoztatta lapunkat. Fotó: Török János

Fotó: janostorok.com

Egész Szeged zenei életét megmozgatja majd a november 20. és 23. között zajló 52. Vántus István Kortárszenei Napok – fogalmazott Kiss Ernő nyugalmazott népművelő a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján. Újváriné Illés Máriával, a Vántus István Társaság titkárával elmondták, a zenekarok és a szólisták mellett minden korosztályt mozgósítottak, a zeneiskolás gyerekektől az egyetemistákon át a zeneművész oktatókig. A programsorozat célja ugyanis kezdettől fogva, hogy a fiatal muzsikusoknak is fellépési lehetőséget biztosítsanak.

Négy helyszínen – az Agórában, a Korzó Zeneházban, a Somogyi-könyvtárban és az SZTE JGYPK Ének-Zene Tanszékén –, 14 program során 130 fellépő 80 zeneszerző műveit adja majd elő. Négy ősbemutatónak is részese lehet a közönség, további két mű pedig korábban be nem mutatott formában hangzik majd el. 

Fotó: Török János 

Hétfőn az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar hallgatóinak hangversenyével indul a rendezvényfolyam, majd a Zeneszerző és közönsége program keretében Horváth Márton Levente Erkel Ferenc-, Artisjus- és KÓTA-díjas zeneszerző, orgonaművész mesél majd pályájáról és műveiről. Este a nyitóhangversenyen hét kortárs zenemű hangzik el.

Újváriné Illés Mária a keddi programból kiemelte Bozay Attila Az öt utolsó szín című operája kapcsán kínált, vetítéssel színesített zenetörténeti programot. Szerdán a Vántus szakgimnázium növendékeinek és a zeneiskolások hangversenye után Vaszy Viktorra emlékeznek a legendás zeneszerző és karnagy születésének 120. évfordulója apropóján. Az este kamara- és kórushangversennyel zárul.

Több Vántus-mű is elhangzik majd a hangversenyeken, köztük a Balassi Bálint költeménye ihlette Inventio Poetica, amelyet Vántus István feleségének írt és ajánlott.

Az újdonságok között említették a szervezők Klebniczki György zongoraművész mesterkurzusát, amelynek fókuszában saját zenepedagógiai művei állnak majd.

A csütörtöki zárókoncertet a Szegedi Szimfonikus Zenekar adja Pál Tamás vezényletével, ekkor hangzik majd el ősbemutatóként Tóth Péter A felejtés könyve és Nógrádi Péter Nyári hajnal című zeneműve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában