A Stílusgyakorlatokat Raymond Queneau virtuóz zeneműve ihlette

2024.01.16. 15:40

Egy felvonás alatt 16-féle élményt kínál Tóth Péter kabaréoperája

Különleges opera-ősbemutatónak ad otthont a Reök-palota pénteken. Tóth Péter zeneművét Raymond Queneau legendás Stílusgyakorlatok című műve ihlette, és félórában 16 különböző stílusú zenei élményt kínál a közönségnek.

Koós Kata

Az Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző legújabb kompozíciója négy magánénekes számára biztosít kiváló lehetőséget arra, hogy megcsillogtassák tehetségüket. Fotó: Török János

A kabaréopera műfaji megjelölést adta Tóth Péter Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző legújabb, Stílusgyakorlatok című zeneművének, amelyet Raymond Queneau azonos című, virtuóz alkotása inspirált. Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese a kompozíció keletkezése kapcsán lapunknak elmondta, 2019-ben Pál Tamás karmester kérte fel egy olyan zenemű megírására az egyetemi, év végi vizsga apropóján, amely minél több magánénekes hallgatónak biztosít lehetőséget tehetsége megcsillantására. 

 Kevés olyan operarészlet van, ahol sokan tudnak énekelni, ráadásul rendszerint több a hölgy, mint a férfi. Rögtön eszembe jutott Queneau Stílusgyakorlatok műve, ennek mintájára komponáltam a sajátomat. Aztán a Covid elmosta az egész vizsgát, a darab a fiókba került. Amikor újra felmerült, hogy előadjuk, átírtam, de aztán az is meghiúsult. Most a Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális szervezete szorgalmazására a harmadik, négy hangra és zongorára írt verziót hallhatja majd a közönség

 – mondta el Tóth Péter.

Mosolyogva jegyezte meg, hogy talán túlzás operának nevezni, de a kabaré toldás véleménye és szándéka szerint kellően sejteti a közönséggel, hogy egészen különleges zenei élmény vár a pénteki ősbemutató hallgatóságára. 

Ez egy fából vaskarika

 – közölte nevetve.

Egyrészt nagyon szeretem a kabarét, másrészt ez az a műfaj, ahol kétperces, rövid jelenetek váltakoznak, és mindig van egy kicsit frivol humora, görbe tükröt mutat a publikumnak. Arra gondoltam, hogy ez éppen egy ilyen darab, így lett a műfaji megjelölése kabaréopera

 – folytatta. 

A zenemű variációk 16 tételből álló füzére, amelyek témája Raymond Queneau nyomán azonos. A történet mindössze három mondat: egy fiatalember elmeséli a barátjának, hogy a buszon történt egy incidens, egy üres helyre leült valaki, majd ugyanazt a fiatalembert kicsivel később a Szent Lázár téren látta egy barátjával beszélgetni. Ám az előadásmód korántsem minősíthető mindennapinak, 16 különböző képben enged bepillantást a produkció a színházi karakterformálásba.  

Queneau ezt a történetet 99 variációban írta meg, én ebből 16 olyan stílust választottam ki, ami zeneileg érdekelt. Tele van asszociációkkal. Lesz utalás Tinódi Lantos Sebestyénre, de a Pillangókisasszonyra is. Bognár Róbert zseniális, inspiratív fordítását használtam, akivel együtt dolgoztunk az Árgyélus királyfin és a Tótékon is. A Stílusgyakorlatokat előadjuk görögösen, csasztuskában, kényeskedve, de lesz a történetből csacska dal és szonett is 

– részletezte Tóth Péter. 

Fotó: Török János

A kabaréoperát Seres István Pipu állítja színpadra, az előadók Somogyvári Zita (szoprán), Bita Boglárka (mezzoszoprán), Altorjai Tamás (basszus) és Szélpál Szilveszter (tenor) lesznek Szokody Anikó zongoraművész kíséretében. 

 Szórakoztató volt megírni, most pedig nagyon szórakoztató nézni, hogyan hat a rendezőre és az énekesekre a zene

 – jegyezte meg Tóth Péter a hétfői próbán. 

A második felvonásban a Kosztándi Vonósnégyes Bartók Béla I. vonósnégyesével és Tóth Péter Halálvirágok című művével zárja a műsort. 

 A könnyed szórakozás után az est második fele komolyabb hangvételű, de az élet maga is hasonlóan változatos. Úgy gondolom, a két különböző hangulattal lesz teljes az este, kiegészítik egymást 

– zárta a beszélgetést a zeneszerző. A szegedi ősbemutató után másnap a délvidéki Magyarkanizsán is bemutatják a különleges produkciót. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában