Hódmezővásárhely

2024.03.30. 11:30

Csend várja a nyugodni vágyó lelket az Alföldi Galériában - FOTÓK

Évezredek művészeti öröksége találkozik a legmodernebb ipari technológiákkal több mint negyedszázada Vásárhelyen, ahol tavaly ősszel ismét tizenhárom ipar- és képzőművész alkotott a kerámia szimpózium öt hetében. A beszámoló, Csend című kiállítás már várja látogatóit az Alföldi Galériában Hódmezővásárhelyen.

Tábori Szilvia

A Csend című kiállítás az Alföldi Galériában Fotó: Tábori Szilvia

Az elmét és a testet egyaránt lecsendesítő meditáció, a relaxáció, a nyugodni vágyó léleknek oltalmat adó természet ugyancsak megihlette a művészeket a tavalyi Vásárhelyi Kerámia Szimpózium öt hetében. A választott témák és formák összjátéka különös harmóniát teremt a vásárhelyi Alföldi Galéria Kossuth téri szárnyában, ahol április végéig látogatható a legutóbbi művésztelep idején készült alkotások beszámoló tárlata. 

A Csend kitárta kapuit

Rendszerint egy előre meghatározott téma ihletésében alkotnak a résztvevő művészek. Idén a Csend volt a hívószó: „tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát, és saját kezetekkel dolgozzatok.”

Pál apostol szavai egyrészt egyetemes iránymutatásként szolgálnak immár kétezer éve az adott kor emberéhez, másrészről különös aktualitással illenek az alkotóművészek gyakran visszahúzódó természetéhez, az alkotómunka elmélyült „szent” folyamatához, hiszen legtöbbször a csend ihletésében és ölelésében születnek a sokszínű művek. A szimpózium szervezői szerint különösen fontos, hogy a 21. században az élet minden területét behálózó, mindenkit túlkiabálni akaró és mindenhová betüremkedő médiazajában a csend felé forduljunk, onnan nyerjünk erőt, energiát és szeretetet mindennapi munkánkhoz. 

Csend és Meditáció után

Saját meditációs élményei, illetve a természetben járó ember lelki megnyugvása ihlették meg egyebek mellett Albert Ildikó szobrászt, hiszen e két létállapot teremti meg számára a valódi belső békét. Mint azt lapunknak az alkotó elmondta: húsz éve a meditáció gyakorlója, így tapasztalatból ismeri azt a különleges élményt, amikor relaxált állapotban, illetve abból kilépve szinte újjászületik az ember. Így jöhetett létre a Csend és a Meditáció után című, az Alföldi Galériában most látható páros munkája.

Kérdésre alkotói folyamatáról úgy fogalmazott: – Szinte együtt dolgozunk én és az anyag; számtalanszor előfordult már, hogy alkotás közben másként viselkedve új irányt jelölt ki számomra. Nem mindig az valósul meg, amit a művész eltervez, ilyenkor követni kell a formálódó anyagot.

Félszáznál több alkotás

A huszonhatodik szimpózium beszámoló kiállítását a kísérletező sokszínűség jellemzi. A finom és kecses, vékony porcelán művektől a robosztusabb formákig, a plasztikai jellegű munkákon keresztül a tematikus falikép-sorozatokon át az izgalmas formavilágú egyedi művekként értelmezhető díszedényekig, több mint félszáz alkotást tekinthet meg a művészetkedvelő közönség. A szimpóziumon résztvevő művészek: Albert Ildikó, Csala Zsuzsa, Feketű Boglárka, Herter Kata, Nemes Fekete Edit, Keményffy Gábor, Kovács Martina, Kovács Katalin, Kulcsár Írisz, Lipovics János, Pannonhalmi Zsuzsa, Szabán György és Szelekovszki Magdolna között helyi és külföldi alkotók, valamint fiatal, végzős iparművészek, művésztanárok és a szakma elismert alakjai egyaránt megtalálhatóak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában