London és Rio de Janeiro után Tokió

2019.12.08. 07:30

2020-ban harmadik paralimpiájukon indulhatnak a szegedi Biacsi ikrek

A Dubajban megrendezett para­atlétikai világbajnokságon a két szegedi atléta, Biacsi Ilona és Bernadett 1500 méteren kiharcolta a jövő évi tokiói paralimpián való indulási jogot. Antal Andor tanítványaival a napokban egy somlói galuska mellett beszélgettünk.

Süli Róbert

Mester és tanítványai. Antal Andor edző és a Biacsi ikrek a harmadik parailimpiájukra készülhetnek. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

A sport mindenkit a pontosság­­ra nevel. Na de ennyire? Biacsi Ilona és testvére, Bernadett, valamint mesterük, Antal Andor már jóval a megbeszélt idő előtt várt minket a Lófaránál. Sütizni mentünk, egy szépen feldíszített karácsonyfa mellett kezdtünk el beszélgetni egy belvárosi cukrászdában. Volt miről! A két ki­­váló atléta harmadik paralimpiájára készülhet. London és Rio de Janeiro után Tokióban is rajthoz állhatnak.

Somlói galuska

„Hú! Ezt le kell majd dolgozni, lányok!” – szólt Antal Andor edző, miután Berni és Ilona megkapta a hatalmas adag som­­lóit. „Andor bá! Ma már edzettünk, kell az energia!” – jött egyből a válasz az ikrektől.

Mindig jó érzés velük tölteni egy kis időt. Az az őszinteség, az a jóindulat, az a jókedv, ami jellemzi őket, feldobja az embert.

Mester és tanítványai. Antal Andor edző és a Biacsi ikrek a harmadik parailimpiájukra készülhetnek. FOTÓ: KARNOK CSABA

„A legjobb poén a 400 méteres előfutamok alatt történt ve­­­lünk. Nem kerültünk egy fu­tamba, három is volt, mert olyan sokan indultunk. Berni már a rajthelyen állt, én kint a pálya mellett. Megláttak a szervezők, és mondták, hogy azonnal menjek, mert indul a mezőny! Én mondtam, hogy a tesóm már ott van! Akkor döbbentek rá, hogy mi ikrek vagyunk, és mennyire hasonlítunk egymásra” – mesélte mosolyogva Ilona.

Micsoda energia

Micsoda energia van bennük, és öröm látni, hogy milyen jó kapcsolatot ápolnak edzőjükkel, Antal Andorral, akinek a munkáját az egykori kiváló sze­­gedi atléta, Szabó Erzsébet is segíti.

„Nagy taktikai csata volt. Az első 400 méter olyan lassú volt, hogy azt néztem, itt ki akar egyáltalán futni. A lányok nagyon okosan versenyeztek, így a harmadik és negyedik helyet szerezték meg a vébén, ami in­­dulá­­si jogot jelent. Nagyon büszke va­­gyok rájuk, Berni a dubaji esemény előtt nem volt jó állapotban, kicsit aggódtam is, de ismét bizonyította, hogy micsoda erő lakozik benne. Nagyon büszke voltam rájuk!”– mesélt a 76 éves mester, akinek azért többször is könnybe lábadt a szeme, hiszen ő mindig telis-tele van érzelemmel. Sokszor csak így működik jól egy edző-tanítvány kapcsolat, és ez a sikerek egyik fő titka. Náluk ez már évek óta kiválóan működik.

Klasszisok

A sportágukban igazi klasszisnak számítanak. Rengeteg barátjuk van, különösen a lengyel atlétákkal vannak nagyon jóban. Amikor csak tehették, mindig velük voltak, sokat beszélgettek a szobában, mert kint iszonyat meleg volt.

„Amikor eljött az imaidő, nem volt futam. A stadionban a hangszórókból is ez szólt. Sen­­ki sem versenyzett, sokan imádkoztak. Furcsa volt először, de ezután ezt megszoktuk!” – mesélt Ilona.

Boldogság a dubaji világbajnokságon. Ilona harmadik, Bernadett negyedik
lett. Fotó: Facebook

A kis beszélgetésből kiderült, hogy nem pihennek, edzenek, mozognak, nem tudnak meglenni futás nélkül.

„A tervben az van, hogy a pa­­ralimpia előtt négy versenyen indulunk, az első egy marokkói viadal lenne. Teljesen még nem alakult ki a programunk. Tokióban augusztus végén versenyzünk. Szeretnénk 400 méteren is indulni, így két számban versenyezni” – meséltek a tervekről a lányok.

Mennyire sikerült felfedezni Dubajt? – kérdeztük tőlük. Mi­­vel még most is rekkenő volt a hőség, és a város szélén egy kiváló szállodában laktak, in­­kább maradtak, napoztak, fü­­rödtek a medencében. Antal Andor mesélte, hogy éppen ak­­kor, amikor kint voltak, a he­­lyiek olyat tapasztaltak meg, amit ritkán szoktak: akkora felhőszakadás volt, hogy az áruházak alsó szintjeit elöntötte a víz. Náluk, a sivatag mellett csak pár csepp esett, így nem kellett esernyőt nyitniuk.

Jót beszélgettünk, élmény volt minden pillanat velük, tényleg nagyszerű sportemberek mindhárman. Szeged büszkeségei!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában