Pozitívan éli meg a halasztást

2021.02.25. 16:40

Lázasan készül a tokiói paralimpiai játékokra Sztanó György

A versenyek hiányát érzi, de motiváltan mozgatja a súlyokat a szentesi erőemelő, Sztanó György, emellett pedig nagy célja, hogy megszerezze a személyi edző végzettséget.

Tóth Alex

Mindössze két versenyen in­dulhatott 2020-ban a szentesi parasportoló, Sztanó György. Májusban és nyáron mérettette meg magát, és mint elmondta, hiányzik neki a rendszeres verseny alatti nyomás, ettől függetlenül azonban idén úgy készül, hogy résztvevője lesz a tokiói paralimpiai játékoknak.

Vannak sportolók, akik örültek az ötkarikás játékok elhalasztásának, míg vannak, akik fejben már Japánban érezték magukat akkor, amikor érkezett a hír, miszerint a koronavírus-járvány miatt egy évvel eltolódik a világverseny. A szentesi Sztanó úgy érzi, az előbbiekhez tartozik, összességében nem viselte meg a változás.

– Abba a csoportba tartozom, aki örül, hogy elhalasztották a paralimpiát. Abból a szempontból mindenképpen, hogy így plusz egy évet készülhetek, tökéletesíthetem a formát, kemény munkát végzek. Sajnálom azokat, akik fejben már kint voltak, a száz száza­lékot ide időzítették, de én sze­­mély szerint jól jöhetek ki belőle. Úgy állok hozzá, hogy meglesz a kijutás

– mesélte lelkesen lapunknak.

130-135 kilogramm közötti nyomásokra lesz szüksége ahhoz, hogy ez az álma megvalósuljon, erre pedig két le­hetőséget is kap a jövőben, ugyanis májusban Grúziába utazik, ahol világkupán vesz részt, majd júniusban Dubaj felé veszi az irányt, ahol újra versenykörülmények között bi­­zonyíthat.

Közel jár a sportoktatói bizonyítvány megszerzéséhez Sztanó György. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Komoly ajándékot kaptak egyébként a parasportolók, ugyanis a hétfői magyar parasport napját megelőzően egy nappal Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke egy rendkívüli online sajtótájékoztató keretein belül közölte az örömhírt: a kormány döntésének értelmében a jövőben jelentősen növekszik a paralimpiai érmesek és helyezettek állami jutalma.

– Beszélhetek szerintem a sporttársaim nevében is, mikor azt mondom, hogy ez egy nagyon nagy motiváció nekünk. Tegyük fel, hogy ha elérek mondjuk egy harmadik helyet, és betöltöm a 35 éves kort, akkor az életjáradékkal már elég jól megalapozhatom a jövőmet

– összegezte Sztanó, majd hozzátette, természetesen számára a sport szeretete az igazi mozgatórugó, és nem a pénzbeli juttatások.

A többszörös magyar bajnok szentesi egyébként szorgalmasan tanul a sportolás mellett, áprilisban sportoktatói vizsgát tesz, majd ezt követi egy 7 hónapos személyi edző képzés, ebben a szakmában képzeli el a jövőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában