A szegedi Kiss Katalin Párizsban versenyzett

2023.02.01. 11:38

Ergós bronzérem

Szegedi érmet hozott az evezősök ergométeres Európa-bajnoksága Franciaország fővárosában, Párizsban: a mastersek között Kiss Katalin bronzérmet szerzett.

M. J.

A szegedi Kiss Katalin (jobbról) remekül versenyzett Párizsban.

Fotó: Nagy Gábor

Magyar szempontból először két éremmel indult az esemény: az 500 méteres versenytávon a para-evezős Nagy Ráhel (MTK Budapest) 2.44.3 perces egyéni csúccsal ezüstérmet, a masters 50–59 éves korcsoportban pedig a szegedi Kiss Katalin bronzérmet nyert. Nagy Ráhel emellett 2000 méteren az 5. helyen végzett.

– Évek óta csak az ergométerezéssel foglalkozom, heti négyszer edzek otthon Molnár Dániel iránymutatásai alapján, emellett erősítés is szerepel a programban. Az én kategóriámban 17-en indultunk összesen, rajtam kívül dán, svéd, francia és olasz sportolók. Kemény volt a verseny, de hogy nekem jól sikerült, azt nem csak az érem, hanem az egyéni csúcs elérése is bizonyította. Amatőr és klub nélküli sportolóként saját magam finanszíroztam a párizsi részvételt – nyilatkozta lapunknak Kiss Katalin.

Ezután jöttek az aranyak: Szabó Márton a 2000 méteres versenytávon rendkívül izgalmas hajrát követően végzett elsőként, miután az utolsó húzással előzte meg a finn Joel Naukkarinent. Az MTK Budapest evezőse 5:15 perces időeredménnyel szerezte meg az elsőséget, ezzel kicsivel több mint egy másodperccel döntötte meg egyéni csúcsát. A 2020-ban Magyarországon az év férfi evezősének választott, 24 éves magyar bajnoki címvédő először állt rajthoz az evezősök téli kiegészítő sportágának Eb-jén.

Szabó Mártonnak a hazai ergométeres bajnokságra is komoly tervei vannak: szeretné megdönteni Haller Ákos szegedi színekben elért, szakállasnak számító, 5,49,2 perces rekordját, amelyet még 2004-ben állított be a korábbi kétszeres világbajnok evezős.

A zárónapon a masters 50–54 éves korosztályban könnyűsúlyban 2000 méteren Darvas Zsolt bizonyult a legjobbnak, aki számos világ- és Európa-bajnoki éremmel büszkélkedhet, de nyernie először sikerült.

A hazai evezősök téli felkészülési időszakát záró 33. magyar evezős ergométeres országos bajnokságot február 25–26-án Győrben rendezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában