A magyar kajak-kenusok a francia fővárosban versenyeznek

2023.08.30. 17:35

Olimpiai kóstoló Párizsból

A párizsi kajak-kenu előolimpián az MVM Szegedi VE versenyzőinek egységei magabiztosan vették az előfutamok általi akadályokat, kivéve a K2 500 méteres párost.

Mádi József

A szegedi Nagy Bianka (jobbról) és Bragato Giada futamgyőzelemmel került tovább.

Fotó: Szalmás Péter/MKKSZ

Maga a pálya Párizs központjától mintegy 20 kilométerre fekszik 81 hektárnyi területen. A 80-as évek végén mesterséges úton hozták létre, mintegy 2230 méter hosszú. Talán kevesebben emlékeznek rá, de 1991-ben itt rendezték a világbajnokságot, amelyen akkor Magyarország 4 arany-, 5 ezüst-és 3 bronzérmet szerzett.

A lebonyolítást tekintve csak az olimpiai számok szerepelnek a programban, emellett kajak párosban és egyesben, illetve kenu egyesben nemzetenként két egység is indítható. Az épeknél az előfutamokból az első két helyezett rögtön a középfutamba jut, a többieknek erre a reményfutamban lesz még lehetőségük. A középfutamokban már a fináléba kerülés lesz a tét. Para szakágban a szokásos módon elő-és középfutamok, illetve döntők lesznek.

Ami az MVM Szegedi VE versenyzőinek egységeit illeti, az első napi szereplés egészen jól sikerült. A friss világbajnoki ezüstérmes K4 500 méteres egységben Nádas Bence és Kuli István kapott szerepet, és ahogy a duisburgi eseményen a döntőben, úgy most az előfutamban sikerült a németek mögött másodikként zárni – e két hajó egyből a középfutamba került. Az MVM-ből Kuli István ezúttal K2 500 méteren is érdekelt volt, itt Csizmadia Kolos párjaként az előfutamban törölték az eredményüket. 

Nagy Bianka és tiszaújvárosi társa, Bragato Giada C2 500 méteren nyert előfutamot, nekik sem kellett reményfutamozni. 

A program csütörtökön folytatódik, majd pénteken fejeződik be. Az eseményen még vízre száll a szegedi klubból Varga Katalin (KL2 200 méter), valamint két számban is Suba Róbert (KL1 és VL2 200 méter). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában