Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Bárkában úsznak a halak

Regélő falak - Trafik, bélbolt és büfé is volt a vásárhelyi Szent István téri pavilon. A több mint százéves, városképi jelentőségű épületben 23 éve a Koczka család nyitott halboltot.
– Tessék, halügyelet! – jelentkezett ifjabb Koczka István, a vásárhelyi Bárka élőhal-bolt egyik tulajdonosa, amikor a megadott mobilt tárcsáztam. A Szent István téri cég másik tulajdonosa az édesapja, István. A hagyományos magyar fajták, főként tiszai halak mellett hazai tenyésztésű afrikaiharcsa-filét is árulnak. Karácsony előtt az ország minden szegletéből érkeztek hozzájuk kuncsaftok, Nyíregyházáról, Debrecenből, Pécsről, Bajáról, Szekszárdról, Kalocsáról, Miskolcról és újdonságként Székesfehérvárról is.

Az alig 10 négyzetméteres pavilon a 20. század elején épült, és az első világháborúból hazatért hadirokkantak üzemeltettek benne trafikot. A második világháborút követően államosították, borkóstoló, kenyér- és bélbolt, valamint büfé működött benne. A Koczka család kezelésébe 1987-től került a magyar közúttól, rendbe hozták, renoválták, majd 1992-ben nyílt meg az épületben a Bárka élőhal-bolt. A vásárhelyi önkormányzat később „visszaállamosította", ezért 1998-tól bérleti díjat fizetnek a városnak. Az épület városképi jelentőségű, a külföldi rendszámú autók rendre megállnak, fotózzák – éppen ezért is ráférne már egy újabb felújítás.

Koczka István és fia, ifjabb Koczka István az üzlet előtt. A szerző felvétele
Koczka István és fia, ifjabb Koczka István az üzlet előtt. A szerző felvétele

– A tűzoltóknál dolgoztam, és viszonylag hamar nyugdíjba mentem – mesélte a 75. születésnapját a napokban ünneplő Koczka István.

– A fiam a sütőipari vállalatnál dolgozott autószerelőként. Bevonult katonának, mire leszerelt, sok minden megváltozott. Ezért azon törtük a fejünket, mihez kezdhetnénk, hogy én se unatkozzak otthon, és neki is legyen tisztességes megélhetése. – A halbolt jó ötlet volt, belevágtunk. A vízhez, horgászathoz mindig is kötődött a családunk, és a helyi halcsarnok már évek óta zárva volt, nem lehetett jó minőségű portékához jutni Vásárhelyen – tette hozzá az ifjabb Koczka. Az üzlet híre pillanatok alatt elterjedt, előfordult, hogy a 30 méterre lévő virágosnál állt a sor vége. Apa és fia időközben elvégezte a halászati szaktanfolyamot, azóta a saját maguk által „termelt" portékát is kínálhatják. A két Koczka kedvenc étele a bográcsos halászlé, a bajai és a szegedi egyaránt. Egyébként is a halételek a legek (ahogy apa és fia fogalmazott), vagyis a legolcsóbbak, a legegyszerűbbek, a legfinomabbak és a legegészségesebbek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely is csatlakozott a szegedi tudáspark programhoz

A vásárhelyi önkormányzat konzorciumi tagként csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem Tudáspark pályázatához. Tovább olvasom