Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Egykori diáktársai is gyászolják Vásárhelyen Antal Imrét

Hódmezővásárhely - Hetvenhárom éves korában kedden elhunyt Antal Imre. A Vásárhelyen született zongoraművész, műsorvezető és humorista kötődött szülővárosához, és humorával már bethlenes diákként kitűnt.
Szülővárosában, Vásárhelyen utoljára 2006 nyarán járt, amikor az önkormányzat jóvoltából a közeli kakasszéki gyógyintézetben kezelték. Ekkor az Andrássy utcai könyvesboltban dedikálta a róla akkor megjelent könyvet.

Abban az évben decemberben nyilatkozott lapunknak utoljára. Azért hívtuk föl, mert két év után visszatért a képernyőre, és Szeszélyes című műsorát csaknem kétmillióan nézték meg. Azt mondta, stabilizálták az állapotát, már sokkal jobban érzi magát.

– Örülök, hogy újra dolgozhatok. Ismét kellek valakinek! – magyarázta lelkesen. – A forgatási szünetekben pihenhettem a közeli kockás abroszos kiskocsmában, persze egy jó pörköltet is ettem. Azt mondta, karácsonyra töltött káposztát főz.

Igazi sokoldalú tehetség volt Antal Imre zongoraművész, konferanszié, humorista, aki 73 éves korában hosszan tartó betegségben tegnap hunyt el.

2006 áprilisában Hódmezővásárhelyen, az Andrássy utcai könyvesboltban dedikálta a róla szóló könyvet. Fotó: Tésik Attila
2006 áprilisában Hódmezővásárhelyen, az Andrássy utcai könyvesboltban dedikálta a róla szóló könyvet. Fotó: Tésik Attila

A Vásárhelyen született művészt pedagógus szülei orvosnak szánták, és csak egy véletlennek, unokatestvére zongoratanárának köszönheti, hogy művész lett. A Bethlen Gábor Gimnáziumban kezdte meg középiskolai tanulmányait, de közben a szegedi középiskolai konzervatóriumba is járt. 1951-ben a szüleivel elköltözött Budapestre, hogy ott zeneművészeti szakiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanulhasson tovább. Nem sokkal később az Országos Filharmónia szólistája lett. A halálhír nyomán az Index is nekrológot közölt, ebben olvastuk, hogy mivel tanulmányai teljesítéséhez gyakorlóoktatást kellett tartania, ezért maga mellé vett egy tanítványt: az akkor 8 éves Presser Gábort.

Antal Imre zongoraművészként számos hazai és nemzetközi díjat kapott, s 1966-ban a Liszt-verseny első helyezését érte el, 1984-ben pedig Erkel-díjjal jutalmazták. Muzsikusi pályája azonban 1970-ben derékba tört, jobb kezének ujjai gyakran begörcsöltek. Ekkorra már népszerű volt a Magyar Televízióban, ahol 1965-ben vezetett először egy házaspároknak szervezett versenyt. Ennek sikere miatt bízták rá egyik legemlékezetesebb műsorát, a Halló fiúk, halló lányok!-at. Bár számtalanszor láthattuk a tévéképernyőkön, a legtöbben ma is az 1981-ben indult Szeszélyes évszakok műsorvezetőjeként, Kudlik Júlia partnereként emlékeznek rá. Számtalan filmben és tévéjátékban szerepelt, a Borsban emlékezetesen alakította Dániel Ede magyar–latin szakos tanár alakját, de az Ezek a fiatalok című filmben önmagát is eljátszotta.

A művész végleg elköszönt a közönségtől. Fotó: Tésik Attila
A művész végleg elköszönt a közönségtől.
Fotó: Tésik Attila

Az utóbbi években szomorú történetek szereplője volt az újságok címoldalán. 2005-ben arról számoltak be a bulvárlapok, hogy összeesett a nyílt utcán, 2006-ban kórházi kezelése közben három bordáját és vállát törte egy lépcsőházban. Többen is feltűntek körülötte, sosem derült ki egyértelműen, milyen szándékkal. Miután kiderült róla, hogy daganatos beteg, kórházba került. Idén februárra csontsoványra fogyott, s már járni sem tudott. Utolsó heteit egy fővárosi házi gondozást biztosító otthonban töltötte.

A sokoldalú viccmesélő

Antal Imre már gimnazista korában kitűnt, nemcsak komikus képességével, de azzal is, hogy rendkívül könnyen megtanult franciául, olaszul, majd németül, angolul és más nyelveken – idézte fel emlékeit volt osztálytársa Földesi Ferenc. A Bethlen gimnázium későbbi igazgatója hozzátette: Pipsi – ahogy osztálytársai Imrust mindvégig nevezték – már akkor is nagy viccmesélő volt, színészi tehetségét is megcsillogtatta. Első szerzeményét pedig gimis korában játszotta nekik zongorán. „Nagyon sajnálom. Remek diáktárs volt, nagyon szerette mindenki" – tette hozzá Földesi Ferenc, aki Antal Imrét hűséges vásárhelyinek ismerte.

Olvasóink írták

  • 2. Gábor1 2008. április 16. 07:21
    „Hát meg is érdemled, ha te még a TV2-t nézed. Mit vársz tőlük?”
  • 1. Vásárhelyi 2008. április 16. 06:07
    „Felháborító volt a TV2 bemondója, aki úgy mondta be, hogy Antal Imre Hódmezővásárott született. Ez méltatlan volt egy ilyen Emberrel kapcsolatban.
    A Jóisten adjon Antal Imrének békés nyugalmat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a vásárhelyi körforgalom-építés

Hódmezővásárhely - Egyelőre nem lehet tudni, hogy torlódásra vagy forgalomelterelésre kell-e számítaniuk a vásárhelyi Tóalj–Kaszap–Hódtó utcai csomópontban közlekedőknek a jövő héten. Tovább olvasom