Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Három napig Vásárhely az agrárium fővárosa: megnyitott az állattenyésztési napok - fotók

A hideg idő és az eső sem tántorította el az érdeklődőket, már a XXVI. Alföldi Állattenyésztési Napok megnyitóján is nagyon sokan vettek részt. Szombat estig számos program várja a szakmabelieket és az érdeklődőket.
– Évről évre egyre nagyobb kihívás az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megszervezése. Az idei rendezvény az eddigieknél is nagyobb felelősséget rótt ránk. Az Agrárminisztérium ebben az évben a vásárhelyi kiállítást OMÉK-társrendezvénynek nevezte ki – jelentette be a megnyitón Antal Gábor, a rendező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója.
Megnyitott a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Vásárhelyen - Galéria

Idén több mint 500 kiállító vesz részt a 17,7 hektáros területen megrendezett programon. Ezúttal is 50–60 ezer látogatóra számítanak a három nap alatt.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere hangsúlyozta, az állattenyésztési és mezőgazda napok nemcsak Hódmezővásárhely legnagyobb turisztikai rendezvényévé nőtte ki magát, hanem a közép-európai régió legjelentősebb szakmai kiállítása is.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum vezetője a vásárhelyi kiállítást a magyar agrárium büszkeségének nevezte.
Megnyitott a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Vásárhelyen - Galéria
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy Hódmezővásárhelyen több mint negyedszázada elindult egy olyan folyamat, ami európai szinten is emelt fővel vállalható.

– Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra úgy tekintünk, mint egy kiváló lehetőségre, amely méltóképpen tükrözi a magyar agrárium innovatív jellegét és a hazai állattenyésztés élvonalának aktuális képét. Lehetőséget teremt az ágazat szereplőinek találkozására

– hangsúlyozta Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes.

Mint mondta, itt jelen van a magyar agrárium múltja és jelene, de kirajzolódik a jövő is, hiszen a XXI. század újdonságaival is találkozhatnak az érdeklődők. Kiemelte, a mezőgazdaság szereplői számíthatnak a kormány és az Agrárminisztérium segítségére. A Vidékfejlesztési Programban közel 120 milliárd forintot különítettek el az állattartó gazdaságok beruházásaira, 43 milliárdot az agrár-környezetgazdálkodáshoz kapcsolódó feladatokra, 31 milliárd forintot az ökológiai gazdálkodás számára. 2019-ben több mint 19 milliárd forintot szánnak a sertéságazatra, 13 milliárdot a baromfiágazat állatjóléti támogatásaira.

Korábban írtuk:

Nagy István agrárminiszter nyitja meg ma 9 órakor Hódmezővásárhelyen a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárt.

A Hód-Mezőgazda Zrt. által szervezett rendezvény nyitónapján, csütörtökön többek között ló-, szarvasmarha-, kecske-, juh-, sertéstenyészállat-bírálat, Holsten-fríz- és magyartarka-showbírálat lesz. Tartanak baromfi- és halfajta-, illetve fejésbemutatót is.

Csütörtökön két konferenciára is várják az agrárágazatban dolgozókat. 14.30-tól az ammóniacsökkentést és nitrogén-gazdálkodást segítő, várható intézkedésekről esik szó a 2020 utáni időszakban. 15.30-kor pedig a juhágazat képviselői vitatják meg az aktuális állategészségügyi, igazgatási kérdéseket.
Hetek óta zajlik az előkészítés, hogy nyitásra minden a helyére kerüljön. Fotó: Kovács Erika
Hetek óta zajlik az előkészítés, hogy nyitásra minden a helyére kerüljön. Fotó: Kovács Erika
Pénteken osztják ki a tenyészállatdíjakat, és ezen a napon rendezik meg az agrár-felsőoktatási intézmények országos gazdászversenyét. Ezen a napon a vadászok is tanácskoznak. Szombaton lesz a XXXV. Szent György-napi Juhásztalálkozó. Ezen kívül számos bemutatót láthatnak majd az érdeklődők.

A várható nagy érdeklődésre való tekintettel a DAKK Zrt. szombaton kiegészítő járatokat közlekedtet az állattenyésztési napok helyszínére. A céljáratok a Hódmezővásárhely, autóbusz-állomás–Tóalj u.–Dr. Imre József u./Hunyadi u.–Zrínyi u.–Madách Imre u.–Lázár u.–Deák Ferenc u.–Kinizsi u.–Vöröskereszt u.–Kutasi u.–Kiállítási központ útvonalon, illetve onnan vissza a Kutasi út irányából Hódmezővásárhely, autóbuszállomásra közlekednek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegedűs Zoltán: A keretszerződésekből nem derül ki, mit dolgoznak az informatikai cégek a városnak

A vásárhelyi Fidesz-KDNP-frakció nem vonja vissza az informatikai szerződések ügyében tett rendőrségi feljelentését. Tovább olvasom