Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Kétnapos megemlékezés Vásárhelyen

Kétnapos ünnepet tartanak Hódmezővásárhelyen az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából.
A program már március 14-én elkezdődik: 14 órától tudományos konferenciát rendeznek az Emlékpontban, majd 18 órától a Föltámadott a tenger című előadást tekinthetik meg az érdeklődők – a belépő 1000 forintba kerül – a Forgatós Táncegyüttes tolmácsolásában a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Március 15. az ünnepi zászlófelvonással kezdődik 7.45-kor a Kossuth téren, majd istentisztelet lesz a református ótemplomban. Ezt követi 9 órakor és 9.30-kor a megemlékezés a Petőfi-, majd a Kossuth-szobornál, utóbbinál Márki-Zay Péter polgármester mond ünnepi beszédet. A 10.30-kor kezdődő díszközgyűlésen városi kitüntetéseket adnak át: Pro Urbe díjban részesül Ambrus Sándor fazekas, népi iparművész, Dömötör János nyugalmazott radiológus főorvos és Szénási János fazekas, népi iparművész. Ezután Szametz András 1848-as honvéd kopjafájánál koszorúznak, a napot a BFMK-ban rendezendő Petőfi szavalóverseny döntője zárja.

Virágok, zászlók és forgalomkorlátozás

A vásárhelyi önkormányzat arra kéri a lakosokat, hogy március 15-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő, a Petőfi-szobornál 9 órakor és a Kossuth-szobornál 9.30-kor tartandó városi megemlékezés végén egy szál virággal emlékezzenek a hősökre. Az ingatlanok tulajdonosainak, kezelőinek a figyelmét pedig arra hívják fel, hogy a lakóépületeket, a középületeket, intézményeket és egyéb épületeket március 15-én 8 órától az ünnepet követő reggel 8 óráig lobogózzák fel nemzeti színű és/vagy városi zászlóval.

A városi megemlékezés ideje alatt forgalomkorlátozás lép életbe. Az Andrássy úton végig, a Dr. Rapcsák András út és Kaszap utca közötti részen 9 órától 10 óráig, valamint a 47. számú főút Kálvin tér és Kaszap utca közötti szakaszán 8.30 és 10 óra között. Az autóbuszok a fenti időpontban a Hódtó utca–Bajcsy-Zsilinszky utca útvonalon közlekednek majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János: Azt kértem a képviselő-testület tagjaitól, hogy működjenek együtt az új vezetéssel

Lázár János: Azt kértem a képviselő-testület tagjaitól, hogy működjenek együtt az új vezetéssel
Lázár Jánost egy online interjúban kérdezték arról, mit gondol a város új vezetéséről és mire számít… Tovább olvasom