Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Most tapasztalták meg igazán, mit is tudnak a felújított árkok - Jól vizsgázott az új rendszer Székkutason

Jól vizsgázott Székkutason a nemrégiben felújított csapadékvíz-elvezető csatornahálózat. Az elmúlt napokban hatalmas esőket kapott a település. Ha nincsenek a felújított árkok, bajban lettek volna.
A székkutasi önkormányzat a 2010-es nagy belvíz után döntött a belvízelvezető csatorna­rendszer felújításáról. Akkor ugyanis olyan nagy volt a víz a településen, amivel nem bírtak el a településen lévő árkok. A bel­­területi vízelvezető rendszer rehabilitációjának első üteme 2012-ben készült el. A település orosházi oldalán 80 millió fo­­rintból mélyítették, tisztították ki az árkokat, illetve végezték el a szükséges korrekciókat. Egy másik pályázaton 220 millió forintot nyert az önkormányzat a második ütemre, amiből 2017 őszére mintegy három kilométer hosszan újították fel a vízelvezető rendszert. 2800 méteren betonaljat is kaptak az árkok. Három szűk utcában zárt csatornát építettek. Az elmúlt két évben nem igazán tapasztalták meg a helyiek, milyen fontos is volt a beruházás: elég az elmúlt nyár és az idei tavasz aszályos időszakára gondolni. Az elmúlt napokban azonban többször is úgy esett az eső Székkutason, mintha dézsából öntötték volna.
Az önkormányzat 2 évvel ezelőtt 220 millió forintból újított meg 3 kilométernyi árkot. Fotó: Kovács Erika
Az önkormányzat 2 évvel ezelőtt 220 millió forintból újított meg 3 kilométernyi árkot. Fotó: Kovács Erika
– Épp most vagyunk terepszemlén Rostás Péterrel, településünk alpolgármesterével – mondta Szél István, Székkutas polgármestere. – Hogy mennyi eső esett az elmúlt napokban Székkutason? Még nem írtuk össze. De több mint 100 milli­méter, az biztos. A település ha­­tárában a kerékpárút egy szakasza még most is víz alatt van, a mellette lévő árok pedig csordultig telt. Az út fejlesztésekor nem jól oldották meg az árkolást. Nincs kivezetése és kicsi a mélysége. Szerencsére a település többi részén nincs ilyen gond. A felújított csapadékvíz-elvezető rendszer szépen viszi a vizet. Ha ezt a beruházást nem hajtjuk végre két évvel ezelőtt, akkor lehet, hogy most kapkodnunk kellett volna a szivattyúk után – vélekedett a polgármester.

Szél István elmondta, a prog­ramnak lesz folytatása. Fi­­gyelik a pályázati lehetőségeket, hogy a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésének harmadik és negyedik ütemét is megvalósíthassák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A XXI. század művészete: Hulladékok felhasználásával készít szobrokat Annus Gábor - Fotó

A XXI. század művészete: Hulladékok felhasználásával készít szobrokat Annus Gábor - Fotó
A mindszenti szobrász hulladék felhasználásával szabadidőközpontot épít. Tovább olvasom