Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Pótszékes gyermekkönyv-bemutató Vásárhelyen: Vekerdy Tamásnak is tetszettek Ági meséi

Hódmezővásárhely - A délszláv háború idejére Vásárhelyre költözött zentai óvónő és a vásárhelyi óvodatitkár összebarátkozott. Elhatározták, egyszer együtt készítenek egy könyvet. Ez az alkalom most, huszonöt év után jött el. A bemutatóra megtelt a könyvtár olvasóterme.
Pluszszékeket kellett bevinni a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár olvasótermébe péntek délután, hogy mindenki le tudjon ülni, aki szeretne. Diószegi Ágnes Porcicák című mesekönyvének bemutatóján az első sorban gyerekek ültek, mögöttük szülők, nagyszülők. A hódmezővásárhelyi szerző műve egy kislányról szól, aki nagyon szeret a nagymamájánál lenni – közvetve pedig olyan életbe vágó kérdésekről, amelyeket a gyerekekkel is muszáj megbeszélni, de a hogyan sokszor föladja a leckét a felnőtteknek. Ágnes különböző méretű bőröndökből vette elő a meséjéhez szükséges tárgyakat. A közönség olyan bábelőadást láthatott, amelyben a gyerekek is részt vettek. Közben Balog Virág László versénekes adott elő néhány dalt.

Később a gyerekek kézműveskedni mentek, a felnőttek pedig megtudhatták, hogy Diószegi Ágnes régóta foglalkozik írással, mesekönyvének kéziratát Vekerdy Tamás is látta, és megjelenésre javasolta. A kötet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2017-ben meg is jelent – nem Hódmezővásárhelyen, nem is Magyarországon, hanem a vajdasági Zentán. Arany-Tóth Katalin kérdésére válaszolva a szerkesztő, Beszédes István elmondta, a zEtna Kiadó 1999 óta működik, nonprofit kezdeményezés. Kortárs szépirodalmat jelentet meg, elsősorban vajdasági magyar szerzőket. A délszláv háború idején a vajdasági magyar költők, írók egy része elhagyta a szülőföldet – velük is kapcsolatot tartanak.
Diószegi Ágnes elvarázsolta a gyerekeket. Fotó: Bakos András
Diószegi Ágnes elvarázsolta a gyerekeket. Fotó: Bakos András
Azt, hogy ez milyen sors, István és felesége, a kötet illusztrátora, Recskó Diana is megtapasztalta: 1991-től öt éven át ők is Magyarországon éltek, Hódmezővásárhelyen. Amint lehetett, hazaköltöztek, de a vásárhelyiekhez fűződő kapcsolataik jó része megmaradt. Diana pályakezdő óvónőként ismerkedett meg Diószegi Ágnessel a béketelepi óvodában, ahol Ági titkár volt. Összebarátkoztak, és elhatározták: ha Áginak könyve jelenik meg valaha, azt Dia fogja illusztrálni. A huszonöt évvel ezelőtti fogadalom most teljesült. Istvánnak és Diának pedig nagyon jó érzés volt ebből az alkalomból visszatérni Vásárhelyre, végigjárni a várost.

Hogyan őrizheti meg az ember mindvégig ezt a lelki tisztaságot? – ez volt az utolsó kérdés, amelyre Ági nem válaszolt. Annyit mondott elfogódott hangon, nagyon szeretné, ha most mindenki megtalálná a közös hangot. A vásárhelyiek pontosan értették, mire gondolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyali segítség a Kalap utcából: bárki elviheti a kerítésre aggatott ruhákat

A kerítésen lógtak a felajánlott ruhák. Mindegyiknek lett új gazdája. Fotó: Kovács Erika Tovább olvasom