Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Több 10 ezren az állattenyésztési napokon - Fotók

Több 10 ezren az állattenyésztési napokon -  Fotók
Hatalmas siker volt a csütörtöktől szombatig tartó XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Vásárhelyen, a rendező Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában. A zárónapon több 10 ezren látogattak ki a Kutasi úti kiállításra és vásárra.
 – Gyerünk, csirke! Sikerülni fog! – buzdították a gyerekek a kikelni készülő csibéket. A tojások nagyon népszerűek voltak a csütörtöktől szombatig megrendezett XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon Vásárhelyen, a házigazda Hód-Mezőgazda Zrt. Kutasi úti kiállítási centrumában.

Leghamarabb egy kopasznyakú hitte el, valóban sikerülhet, és percekig tartó küzdelem után kibújt a tojásból. – Felveszem neked videóra, a panelban ilyet úgysem látsz – mondta egy idősebb nő unokájának. A baromfiknál akadt, aki fütyülve „beszélgetett" a pulykákkal: a füttyre gurgulázó, „rut-rut-rut" hangjukkal feleseltek.
 
Galéria kép

Szombaton is hatalmas játszópark, sok, az agráriumban használatos gép, állatsimogató – póni, bárány, malac, kecske – várta a családokat, de olyanok is akadtak, akik az árnyékban sakkoztak.

– Már a kezdetektől rendszeresen, minden évben kilátogatunk az állattenyésztési napokra. Korábban kisebb területen helyezkedett el, és voltak szórakoztató, kulturális programok is – mondta József, aki ezúttal is családjával érkezett.

– Mindig akad valami újdonság, érdemes eljönni, jó kikapcsolódás, szórakozás, szép állatokat láthatunk. Olykor tréfásan megjegyzem: nem megyek, mert marhát látok egyébként is eleget – közölte nevetve.

 Sok gyerek még babakocsiban jött az alföldi állattenyésztési napokra, Henn László és felesége, Henn-Farkas Judit is csemetéikkel, Mártonnal és Bertalannal érkezett, előbbinek ez már a harmadik alkalom volt.

– Főleg a gépek, a traktorok varázsolták el őket, de a nyuszikat is szívesen simogatták, a kisebb állatok tetszettek nekik, és a szalmavárban, szalmalabirintusban is jót játszottak – mondta el Henn László.

A füzesgyarmati Galambos Hintókészítő Műhely kiállítóként először vett részt a napokon. – Édesapánk, Galambos Sándor alapította a céget, 1978-ban készítette az első hintót. Tőle vett fiainak „gyerekkocsit" id. Lázár Vilmos, de a fiai – a többszörös világbajnok ifj. Lázár Vilmos és Lázár Zoltán – is nálunk vásárolnak. Most testvérem, Nándor irányításával tizenketten dolgoznak a manufaktúránkban, és akad bőven megrendelés – tudtuk meg Galambos Ritától.
 
Galéria kép

 A rengeteg látnivalót fel sem lehet sorolni, és nem is lehetett mindet megtekinteni, mert egyszerre több helyszínen zajlottak a különböző attrakciók, programok a lovas- és kutyabemutatón át a fogatok felvonulásáig, ötlovas is volt.

– A kiállítás sokat bővült, és a színvonal folyamatosan emelkedett, ezt már a kezdetektől figyelemmel kísérem – mondta a 70 éves Kiss János Béla szarvasmarha- és lótenyésztő, aki magyar tarkával és sportlóval foglalkozik. Elárulta: korábban maga is szerepelt lovával a kiállításon, de tenyésztői díjat nem nyert.

Szombaton hömpölygött az embertömeg az állattenyésztési és mezőgazda napokon, durva becslés szerint több 10 ezer látogató volt kíváncsi a gépekre, állatokra, a főzőversenyekre, a különböző programokra, közte a 35. Szent György-napi juhásztalálkozóra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

66-an köröztek Raffai Jánossal a Bátor Táborért Vásárhelyen - 153 ezer forintot gyűjtött 12 óra futással - Fotók

66-an köröztek Raffai Jánossal a Bátor Táborért Vásárhelyen - 153 ezer forintot gyűjtött 12 óra futással - Fotók
Reggel héttől este hétig rótta a köröket a vásárhelyi rekortán pályán Raffai János futó, így… Tovább olvasom