Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Belefullad

JEGYZET - ˝A magyar állam csendben nézi, ahogy felkopik a kisebb magyar gazdák álla.˝

Tejbe fullad a magyar piac – kiáltják a magyar gazdák a tejkvóta eltörlése miatt. A 31 év után megszűnő szabályozást uniós szinten azonnal 15 százalékos termelésnövekedés követte, márpedig egy ügyes gazda csak azt termel, amit el lehet adni.

Van ebben a tejmizériában valami megfejthetetlen: hogyan árasztja el csóró kis hazánkat a gazdag németek drága teje? Az Eurostat júniusi adatai szerint míg Németországban 29,8 euró a nyers tej 100 kilójának ára, addig ez hazánkban 25 euró, Litvániában 21, Szlovákiában 27,7 euró. Ebből csak egy dolog következhet, hogy a nálunk drágábban termelő, magasabb színvonalon élő, a tejet több euróért eladó gazdák hülyék. Hiszen egyre csak termelnek, miközben a magyar példa szerint ez az üzem veszteséges.
De továbbmegyek. A jó áron Németországban eladott, a hazai átlagnál jóval többért dolgozó munkással előállított német joghurt az útdíjak, valamint az elviselhetetlen magas üzemanyagárak ellenére olcsón kerül a hazai boltok polcára. Csak én érzem itt az ellentmondást?

A tejtermelés legnagyobb problémája, hogy néhány kivételt leszámítva, kizártuk magunkat a feldolgozóiparból. A termelésen, feldolgozáson, értékesítésen keletkező, összességében akár tisztességes haszon darabokra hullik. Azt is jó tudnunk, hogy míg a hazai szereplők évente átlagosan 1,4 millió tonna tejet termelnek, addig német barátaink 31 milliót – egy alig nyolcszor nagyobb országban. Az erőfölény egyértelmű, és az is, hogy a magyar állam – beleértve a mindenkori kormányokat – csendben nézi, ahogy felkopik a kisebb magyar gazdák álla, kicsinyke piacunkat pedig elfoglalja a német tej.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pörög a nyár

˝Érdemes Szegedre jönni.˝ Tovább olvasom