Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Fájni fog

"A következő hónap nagy kérdése, hogy az országos folyamatok mennyire hatnak a helyi ügyekre. Mert ez a szeptember bizony fájni fog. Félni azért nem kell, nem érdemes. Tudomásul kell venni, hogy eddig jó volt, most rosszabb lesz. Nosztalgiázzunk... Most böjt jön, kell is a költekezés után."
A következő hónap nagy kérdése, hogy az országos folyamatok mennyire hatnak a helyi ügyekre. Mert ez a szeptember bizony fájni fog. Félni azért nem kell, nem érdemes. Tudomásul kell venni, hogy eddig jó volt, most rosszabb lesz. Nosztalgiázzunk...

Most böjt jön, kell is a költekezés után. Hál'istennek Szeged jócskán kivette a részét a költségvetési hiány növeléséből. Épült autópályaszakasz Szegedtől Röszkéig, de épült elkerülő út is. Készül reptér biznisz-jeteknek, lesz a csatorna, hulladéklerakó, megújultak iskolák, utak, kórház. Van élményfürdő is. Önkormányzati kampány közepén vagyunk, ezt halljuk folyton. Csakhogy Szeged lakosainak negyven százaléka az államtól kapja a (megemelt) fizetését. Ha a kormány reformál és leépít, azt az egész város érzi.

Az biztos, a szocik nagy bajban vannak. A Szonda-Ipsosnál országosan 23:35-re vezet a Fidesz. A helyi választások legpikánsabb kérdése, hogy a sikeres MSZP-s városvezetők túlélik-e a zuhanórepülést. Jobboldalon érzik, az ellenfél gyengül, most érdemes nagyot ütni. Szegeden mindenki összefog: Oláh János mögé sorakoznak és várják, hasson a megszorítás. A kormány ugyanis mindent megtesz azért, hogy rosszabbul éljünk, mint négy éve. Nem tehet mást ebben a helyzetben.

Botka László polgármesternek most nagyon ügyesen kell elhitetni, hogy megyei szocialista elnökként a jókora költségvetési hiányhoz, az elúszó euróálomhoz, a megszorításokhoz semmi köze. Azt kell beadnia a szegedieknek, hogy a fölújított Tisza Lajos körút, a Szent István tér, a panelek hőszigetelése – mind-mind az ő érdeme, és csak ez a fontos most. Meg a folytatás. Mert ő tudja, hogyan kell csinálni. A ritmusváltást egyébként jól kapta el a kormány. Mire az ország költségvetése teljesen kiürült, egy „könnyed" kis stabilizáció, és a beruházások mehetnek tovább – már uniós pénzből. Lehet újra ígérni a kampányban, hisz a kormányoldal emberei a pénzt most már nem Budapestről, hanem Brüsszelből várják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdagon és hátrányban

"Azt mondják, lehet akármekkora szegénység, a kocsma akkor is virágzik. Miért ne virágozna hát a… Tovább olvasom