Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Márciusi ifjak

JEGYZET - "Piros, fehér, zöld, ez a magyar föld!"
Hogy mi történt ama magasztos napon, 1848. március 15-én, sokat tanultunk róla az iskolában. Felnőttként is minden évben szeretettel emlékezünk a márciusi ifjakra, történelmünk egyik legfontosabb napjának hőseire. 

Az a március 15. csak egy esős tavaszi napnak indult, de Petőfi és társai történelmet írtak. Ennek a napnak köszönhetjük, hogy zászlónk piros-fehér-zöld színe hivatalossá vált, lett kokárdánk. Március 17-én pedig V. Ferdinánd, engedve a követeléseknek, kinevezte az első független felelős magyar kormányt, amelynek miniszterelnöke gróf Batthyány Lajos lett. 1848. március 15-e mindmáig magában hordozza a szabadság, a modernizáció és a fejlődés üzenetét.

A minap láttam, hogy a bolt előtt egy aprócska, talán kiscsoportos fiúcska piros-fehér-zöld zászlócskát lobogtatott. Biztosan az oviban színezte. A vonalak itt-ott átcsusszantak a másik színbe, de nem baj, majd jövőre még szebb lesz. A kisgyermek büszkén lengette kis zászlaját. Az óvó néni biztosan sokat mesélt neki és társainak a 171 évvel ezelőtt történt forradalomról. Hogy mit jegyzett meg belőle? Gondolom, még most nem sokat, de majd a következő években gyarapszik a tudása. Megismeri a 12 pontot, hall majd a Pilvax Kávéházról, megtanulja Petőfi Nemzeti dalát, tudni fogja, ki volt Táncsics Mihály. Megismeri, mi történt a Nemzeti Múzeumnál. Történeteket, anekdotákat hall majd arról, hogyan csattant el az első csók Jókai Mór és a szép színésznő, Laborfalvi Róza között azon a bizonyos estén, a Nemzeti Színházban, a színfalak mögött, miközben fellibbent a függöny.

Most még csak egy mondókát skandált a kisfiú: „Piros, fehér, zöld, ez a magyar föld!" De Petőfi és társai biztosan már így is büszkék lennének rá és mindenkire, akik emlékeznek 1848. március 15-ére, megemlékeznek a márciusi ifjakról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Özönvíz

"A digitális technika és a természetes módszerek találkoznak." Tovább olvasom