Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Megfenyegetve

"...megoszlottak a vélemények arról, hogy a kollégánknak címzett, életveszélyes fenyegetést mennyire szabad komolyan venni."
Szerkesztőségünk ugyanolyan munkahely, mint a legtöbb az országban: sokféle mentalitású emberek közössége. Ezért megoszlottak a vélemények arról, hogy a kollégánknak címzett, életveszélyes fenyegetést mennyire szabad komolyan venni. Maga az érintett úgy látta, nem szabad különösebb jelentőséget tulajdonítani neki. Kollégánkat az bosszantotta csak, hogy őt és családját is lekommunistázta ez az illető.

Többen viszont úgy láttuk, annak mindig van jelentősége, ha egy újságíró ilyen levelet kap. Ráadásul ha András – akinek az a feladata, hogy a megyei önkormányzat dolgairól írjon – épp szabadságon van, és másnak jut ez a mostani, fölemelő feladat, akkor most más kapja a fenyegető e-mailt is.

Ezt a levelet mindnyájan kaptuk.

Tehát ez nem magánügy, hanem közügy, ebben maradtunk – ezért íródik ez a közös szerkesztőségi állásfoglalás.

Mert nagyon is jellemzőnek tartjuk, hogy azon a témán, amely azt az embert erre a tettre ragadtatta, ilyen körülmények között kell dolgoznunk. Jellemző, hogy miután a megyei közgyűlési elnök és a főjegyző közötti összetűzés híre eljut hozzánk, névvel egy szemtanú sem nyilatkozik róla. Ők tudják, miért. Az egyik érintett pedig azt mondja, tévedtünk, nem úgy, nem annyira, nem azon stb., de mindegy: őneki tűrnie kell, hogy pellengérre állítja a sajtó, mert közszereplő. Jellemző az is, hogy igazságszolgáltatásban dolgozó, komoly beosztású jogász ismerősünk hívta fel a figyelmet arra, ilyen esetben a sajtóban megjelent hír alapján hivatalból kell eljárást indítani, hiszen a jelek szerint itt közfeladatot ellátó személyt bántalmaztak.

De az is tanulságos, hogy a megyei rendőr-főkapitányság nem akar kommunikálni ez ügyben, ha nincs följelentés, nem nyomoznak. A főügyészség sem indít így eljárást: a szóvivő arról is beszél, már ne haragudjunk, de a sajtóban megjelenő szövegek forrásának hitele általában, hát, szóval... Tehát ha a főjegyző asszony nem áll ki, nem derül ki, mi is történt pontosan, mert ez egy politikai ügy, amitől úgy fél mindenki, mint a tűztől.

A sajtót negyedik hatalmi ágként szokták emlegetni, és akik a politikával foglalkoznak – akár csak hivatásos szurkolóként is –, a szerkesztőségek működéséről mindenféle misztikus hiedelmet táplálnak magukban és egymásban. Lapunkat is szokás jobboldalinak és baloldalinak bélyegezni, többnyire attól függően, hogy aznap a jegyzet hangvétele melyik oldalnak volt szimpatikusabb. Pedig nincs itt semmi misztikum vagy titok, nem vagyunk cselszövők. Itt is emberek igyekeznek tenni a dolgukat, a szakma szabályai és legjobb tudásuk szerint. Különböző pártszimpátiával bíró emberek, akik beszélő viszonyban vannak egymással, tiszteletben tartják egymás érzelmeit, meggyőződését. Erre büszkék vagyunk, bár ez nem olyan nagy csoda: Magyarországon a legtöbb normális munkahely ilyen.

Mindnyájunk tragédiája, hogy a politika mifelénk nem normális munkahely.

A Délmagyarország/Délvilág szerkesztősége

Olvasóink írták

 • 9. akutyafáját 2008. szeptember 28. 21:01
  „A sajtónak az a dolga széleskörben tájékoztasson. Természetes,ha valaki darázsfészekbe nyúl,megcsípik a darazsak.Elfog múlni a csípés helye.
  Nem a szerkesztőségnek kell mentegetni magát ! A napi híreket kell hozni,külön kívánság nélkül.Köszönjük,hogy ilyen csatározások után is vállalják,végzik munkájukat.
  Ez nem kívánság műsor.Nem lehet szelektálni,kiről írhatok,kiről nem.”
 • 8. akutyafáját 2008. szeptember 28. 19:29
  „Igaza van joy-nak,nagyon egyetértek vele. Megfélemlítések korát éljük,be kell fogni a szánkat,körbe kell nézni,mikor meg akarunk szólalni.Tombol az erőszak,minden területen.
  DBLaci ! Amennyiben nem éltél a Rákosi idejében,jobb ha hallgatsz !
  Válaszolj,mi járt volna az állampolgársággal ? Gondolom,nem csak 1 kis papírfecni !Ennek jogi,és anyagi vonzata is lett volna,de te majd megmagyarázod.
  Amúgy Orbán, kormányzása alatt miért nem adta meg azt az állampolgárságot ?”
 • 7. DBLaci 2008. szeptember 28. 10:25
  „"arccal, fölismerhető azonosítóval föllépve az arcátlan gazemberek tébolyult tombolása ellen"

  Ne haragudj, nem olvastam figyelmesen, ha ezt a mondatot észrevettem volna, nem töröm magam, hiszen nyilvánvalóan nem vagy teljesen normális. Úgyhogy visszavonom, nem kell megmagyaráznod semmit, ügyes vagy, okos vagy. (szegénykém)”
 • 6. DBLaci 2008. szeptember 28. 10:23
  „5. Joy: a rákosista szellem szerintem nem 98tól tombolt, és nem az utcán tombol most, hanem a tömegbe lövő ávhnál, és az őket irányító, és az irányítókat kitüntető valóban rákosista, maoista, cionista vezetésnél. De ha nem így gondolod, ugyan magyarázd már el, 98-ban kormányra kerülő Fideszben mi volt a rákosista? Mert én tudok jópár negatív dolgot sorolni a kormányzásukkal kapcsolatban (pl. nem adtak kettős állampolgárságot, nem zavarta őket a váalsztási csalás, stb.stb.) De hogy rákosista???”
 • 5. DBLaci 2008. szeptember 28. 10:21
  „"Kollégánkat az bosszantotta csak, hogy őt és családját is lekommunistázta ez az illető. "

  Jah, nem kéne úgy viselkedni, meg úgy hazudozni, ahogy a kommunisták tették, és teszik ma is (mszpszdsz).
  Érdekes, engem nem kommunistáz senki, (mondjuk esetleg náciz, vagy nyilasoz, de az máskérdés) :)”
 • 4. joy 2008. szeptember 28. 07:52
  „Valóban szomorú, hogy a prolitizálasban szabadon tombolhat a rákosista ellenségkeresés, rágalmazás, hamisítás, és brutális agresszió, és mindez kivíve utcákba, temetőkbe, nemzeti ünnepekbe még a mindennapjainkat is megkeseríti.
  Ez került 6 alomra 1998-ban, és ez lenne a kormányzati prolitika 2010-től?
  Nem kellene, mert nagyon egyedül maradunk cigánykodásunkkal, önrontó-öngyűlölő idiotizusunkkal a Világon!

  Az események is bizonyítják, hogy a Fidesz mennyire erőszakos diktatúrát alkalmaz maga körül, ezért félnek a szemtanúk nyilatkozni, és a prolitika általuk képviselt terrorja köti béklyóba a bűnüldöző szerveket és az igazságszolgáltatást.
  De mit is várunk elgy porig gyalázott rendőrségtől, aikire az álarcos-molotovkoktélos bűnbandákkal szemben föllépéseikért jogászok hada támad, mert kötelességüket próbálják arccal, fölismerhető azonosítóval föllépve az arcátlan gazemberek tébolyult tombolása ellen?


  suhym.
  Tévedsz. Senkit nem vont kérdőre, csupán a törvények betartatásáról és a kétoldalú felelősségvállalásról beszélt a vezérszolga!”
 • 3. homer 2008. szeptember 27. 21:41
  „Az a baj, hogy nem csak a hatalmi ágak közötti versenyben negyedik, hanem a korrupciós listán is ezen a helyen szerepelnek(ezt személyesen tapasztaltam meg) az újságírók!
  Ne várjatok tehát se többet se kevesebbet a köznéptől, mint a poloitikusaink!”
 • 2. suhym, ne legyél már demagóg 2008. szeptember 27. 11:12
  „Értem amit mondasz, de nincs igazad. A tanárverést követően mindig eljárás indul az elkövetők ellen - az más kérdés, hogy ha a tanárt az órán a saját diákja terrorizálja és képtelen ennek gátat vetni akkor ott a tanár maga is alkalmatlan a feladatra. Szomorú ezt kimondani, de így van. Idejében el kellett volna távolítani a hülye tanulót az osztályból és nem megvárni hogy ez történjen.

  Amit Magyar Anna tett az szerintem is bűncselekmény.”
 • 1. suhym 2008. szeptember 27. 10:47
  „".... ilyen esetben a sajtóban megjelent hír alapján hivatalból kell eljárást indítani, hiszen a jelek szerint itt közfeladatot ellátó személyt bántalmaztak....."

  Vajh, a pedagógus nem közfeladatot ellátó személy?
  Mintha Hiller István a tanárverések ürügyén elmarasztalta volna a pedagógusokat a nyár elején...vagy tévedek?
  Biztosan a mércével van a baj...ugye? Mert nem pártállástól független ebben az Abszurdisztánban, aminek becsületes neve (még) : MAGYARORSZÁG!!, amíg a szadesek a MAGYAR szót el nem távolítják belőle!:((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt mit mondana Prodi?

"Mindenki természetesnek vette, hogy a szemét ugyanazon az úton visszakerül a feladóhoz. De csak… Tovább olvasom