Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Anita álma: gyermeket szülni a halott férjtől

Kecskemét - Baliné Lajos Anita féléve özvegyült meg, férje végbélrákban halt meg májusban. Az egyedül maradt kecskeméti fiatalasszony nem tett le arról, hogy valóra váltsa közös álmukat: legyen egy gyermekük.
Miután Norbert megbetegedett, a kemoterápiás kezelések drasztikusan csökkentették a fogantatás esélyét, később pedig a neje teherbe esését nehezítő egészségügyi okokra is fény derült. Éppen ezért fordultak segítségért egy magánklinikához.

- Mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott embriót háromszor is beültettek a méhembe, de mindannyiszor hiába reménykedtünk. A második próbálkozásnál pedig úgy tűnt, sikerrel járunk, de egy arcüreggyulladás miatt kilökődött – árulta el lapunknak a 28 éves Anita. – Abban bíztam, hogy a férjem felépül, de az állapota nem javult, sőt súlyosabbá vált. Halála előtt megkérdezte, így is szeretném-e azt a gyermeket. Azt mondtam neki, hogy igen, szeretném, és ez ma sincs másképp. Ez éltet, semmi más nem motivál.

Az özvegy arról is beszámolt érdeklődésünkre, hogy a minap levelet kapott a Ciris Nemzetközi Reprodukciós Klinikától, ahol korábban arról tájékoztatták, nem kaphatja meg férje lefagyasztott spermiumait, mivel erről nem írt alá nyilatkozatot.

– Azt írták, hogy együtt éreznek, nagyon sajnálják, ami történt. Biztosítottak afelől is, hogy továbbra is lefagyasztva tartják a sejteket. Kétségbeejtő ez a bizonytalanság, megkönnyebbülnék, ha végre valami jó hírt is kapnék az ügyben. Az ügyvéd, akihez fordultunk, az Egészségügyi Minisztériumig is elment. Nem mondok le az álmunkról, nagyon szeretnék egy kisbabát a férjemtől – mondta mély fájdalommal a hangjában, de eltökélten.

Megkeresésünkre Illés Blanka családjogász elmondta: a minisztériumi rendelet által előírt nyomtatvány erre vonatkozó nyilatkozatot nem tartalmaz, a gyakorlatban mégis általános, hogy nyilatkozni kell, mi legyen a hímivarsejtek sorsa a férj halálát követően - vagyis folytatható-e a mesterséges megtermékenyítést célzó folyamat a férfi házastársa, élettársa tekintetében.

- Ebben az esetben ez nem történt meg, vagyis a jogszabályokban kell keresni a választ, kiadható-e a lefagyasztott spermium – tette hozzá a szakember. - A spermium emberi szövetnek minősül, és mint ilyen - az emberi szervekhez hasonlóan - nem örökölhető. Az emberi szövet tehát nem lehet hagyaték tárgya. Ennek ellenére egy próbapert nem találnék reménytelennek.

Illés Blanka szerint számos érv szól amellett, hogy férje lefagyasztott ivarsejtjeit az asszony megkaphassa. A férfi abból a célból helyezte letétbe a hímivarsejteket, hogy közös gyermekük legyen. Jelen esetben nem arról van szó, hogy a halott férfiból kellene a spermiumot eltávolítani reprodukciós eljárás céljából - ezt egyébként is kategorikusan kizárja a törvény - hanem a már levett anyag feletti rendelkezési jog az, amit meg kell szerezni.

- A fentiek alapján egy perben lehetne vitatni azt, hogy a meghatározott céllal letétbe helyezett, lefagyasztott spermium nem osztja az emberi szövet jogi sorsát, és ezért a felette való rendelkezési jog örökölhető – tette hozzá a családjogász.

Baktay Zelka családpszichológus úgy véli, ha elhárulnának a jogi akadályok és a megtermékenyítés sikeres lenne, akkor a gyermek megszületése ugyan nem támasztaná fel a halott férjet, fiziológiailag mégis tovább élne. A közös identitás, az elveszített társ jelenléte a mindennapokban körülbelül egy évig tart, ha még ebben az időszakban megfoganna a gyermek, az hatalmas lelki pluszt jelentene az özvegynek. Véghezvinné azt, amit együtt terveztek el. Ha ez mégsem sikerül, az kettős gyász lenne a számára, hiszen azt a jövőképet is elveszítené, amit a férjével közösen alkotott meg.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Lorbeer 2009. november 27. 10:33
  „Ez is a mai kor vívmánya.Nincs is a tudományos fejlődéssel semmi gond,máskülönben még mindíg szőrruhánk lenne
  és csita lenne a szomszédunk...csak az nem oké,hogy mire használjuk,és mennyire természetes a valónk,amivé válunk általa.
  Ez itt a mai kor:ülünk egy gép előtt,és kritizálunk egy embert,akit sosem láttunk..árad az információ...de hasznunk igazából semmi,csak volt egy kis időnk,amit itt"toltunk el".
  Sorolhatnánk úgy is tovább:ha kicsi a melled szabass nagyobbat,ha ráncos vagy kend be,ha fáj a fejed vedd be,ha nem működik a házasságod cseréld le(segítenek a társasági oldalak),unatkozol vegyél guminőt,nincs gyereked hozz Afrikából,vagy csináltass...Nem feltétlenül kellene nekünk EMBEREKNEK mindent művi úton megoldanunk,az életet természetes módon is lehet élni.Elfogadni,hogy van sors,és ha nem lenne ilyen beavatkozás,az élet akkor is megy tovább..azt kéne tudni folytatni,a maga természetes valójában.”
 • 36. triniti 2009. november 27. 06:50
  „A vélemény olyan mint az ember feneke: mindenkinek van, és senki sem kíváncsi a másikéra.

  Senki sem tudja mit él, és mit élt át Anita, csak ő maga egyedül. Ha a korház hibázott viselje a felelősséget.
  Tiszta szívemből kívánom neki hogy sikerüljön az elképzelése. A gyermekét egy szerető nagy család fogja körülvenni, és sokkal, de sokkal jobb dolga lesz , mit bármelyik menő üzletember mentálisan retardált gyerekének, vagy a vasárnapi apukák gyerekének, és soha, de soha sem kell hazudni a gyermekének az apukát illetően...”
 • 35. bjela1980 2009. november 27. 00:02
  „Nincs joga senkinek megakadályozni, hogy teljesüljön ez a vágya! Remélem nem is teszik.”
 • 34. Beth 2009. november 26. 22:48
  „Van, amikor az anya belső ph-értéke miatt nem lehet gyerek.
  Mi van, ha ez áll fent?”
 • 33. pinksugar 2009. november 26. 21:15
  „Az elhunyt annak idején szerintem nem azért fagyasztatta le ivarsejtjeit, hogy esetleges halála után a felesége gyermeket nemzettesen vele, hanem, hogy a betegségéből felgyógyulva, és a kapott kemoterápia miatt károsodott sejteket pótolni tudják egy kisbaba létrehozásához.Én nem tartom helyesnek a hölgy elképzelését. Sajnálatos, hogy ilyen fiatalon elvesztette a párját. Inkább előre kellene néznie, új partnert keresni, és azzal az embernek egy boldog kapcsolatban babát szülni. Éppen elég csonka családban felnövekvő gyermek van, miért kell tudatosan még egyet teremteni? Miért lesz az jó a gyermeknek, hogy soha nem fogja megismerni az édesapját?”
 • 32. encsi79 2009. november 26. 19:56
  „komlodi
  Az Anita és a Norbi családjáról beszélek(szülők,testvérek)Tudod nem csak Anita vágyik a babára!!!Elég érzéketlen vagy,hogy bírálod a ragaszkodását,kívánom ,hogy ne kerülj ilyen helyzetbe.”
 • 31. sevenof9 2009. november 26. 18:55
  „<moderálva>
  azert remelem,ezt az uri szorakozast nem a tb finanszirozza.”
 • 30. web 2009. november 26. 18:30
  „"Mivel közös céljuk volt a kisbaba, ezért megérdemli mind az anyuka mind a gyermek, hogy megvalósuljon ez az álom."
  Csatlakozom, az előttem pozitív hozzászólásokhoz.”
 • 29. mosómasa 2009. november 26. 17:31
  „28. Flexi! Ebben most teljesen egyetértek Veled!”
 • 28. flexsnake 2009. november 26. 17:09
  „Egy ember a legnagyobb bajból is képes felállni, még végtagok nélkül is küzd benne az élni akarás, ha nem adja fel nem törhető meg. Egy dolog van amivel bárkit meg lehet törni, ha elveszed tőle a változásra való reményt. Akkor bár fizikailag létezik, megölted. A remény elvesztése egyenlő a halállal.”
 • 27. flexsnake 2009. november 26. 17:06
  „21. attól hogy az egyik fél meghalt még nem jelenti azt hogy nem áll kapcsolatban vele. Ha képtelen az ember elrugaszkodni az élet-halál ellentéttől, csak a saját gondolatainak foglya marad. Ha ő egyedül fel akarja nevelni a gyereket ahhoz joga van. Másoknak is hal meg párjuk és neveli a gyereket ennek ellenére. Nekik ez a rész nem adatott meg, de a spermiumot céllal fagyasztatta le. Ez teljesen bizonyos. Vagyis felér egy végrendelettel is. Semmivel nem furcsább mint halott emberi donorból májat vagy szívet átültetni másokba. Az is emberi szövet ami a törvény szerint nem örökölhető, viszont a hozzátartozó rendelkezhet róla hogy hozzájárul a donációhoz vagy ellenzi. Ez csak jogszabályi értelmezés kérdése. Ugyanolyan emberi szövet akkor is ha örökítőanyag!
  Pont ezért mindenképpen megérne egy próbapert és bízom benne hogy precedenst teremt.
  Láttam a hölgyet, ez egy olyan lelki törés számára amit így fel tudna dolgozni, a gyerek már eleve szembesülne a helyzettel ez semmilyen traumát nem jelentene neki. Később új párt ios választhat és újra képes lesz élni a mindennapjait még ha nem is teljesen úgy mint amikor együtt voltak.”
 • 26. flexsnake 2009. november 26. 17:00
  „Az a baj hogy nem csináltak róla nyilatkozatot, most semmi probléma nem lenne. Itt az ideje hogy végre mérlegeljék ezt és jogszabály írja elő, hogy abban az esetben ha a férj vagy a feleség azért fagyasztatta le az örökítőanyagát, hogy az gyerekutánpótlást biztosítson, akkor , ha haláláig másképpen nem nyilatkozik akkor ezt azt élettársa felhasználhassa. Egyébként sem értem a labor miért nem kötelezi nyilatkozatra a donort hogy pontosan milyen szándékkal és milyen esetben adja az örökítőanyagot. Nyilatkozni kellene hogy ő ezzel xy-nak mint valami tulajdont átadja felhasználásra. Akár még halála után is. Ezt bármikor megváltoztathatná.”
 • 25. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2009. november 26. 15:31
  „Milyen kemény lenne! Halott fater. Valamiért ez jutott eszembe:

  http://www.youtube.com/watch?v=fFHRARvXt00”
 • 24. gedeon 2009. november 26. 14:54
  „Ez a dolog azért furcsa számunkra, mert tudtommal Magyarországon ilyenre még nem volt példa.
  Szurkolok Anitának!”
 • 23. Héhé 2009. november 26. 14:49
  „Számomra kicsit morbid!Túl kellene lépni a múlton.”
 • 22. .suhym. 2009. november 26. 14:28
  „17. hozzászólás Minibusz 2009.11.26. 10:21

  Az egy teljesen másik szituáció, amit lehet nagyon intelligensen is csinálni, csak a szülőkön múlik.

  Számomra ez az eset eléggé bizarr,
  DE
  véleményem szerint a jognak nem kellene beleavatkozni.

  Ettől függetlenül én nem tartom "egészséges" megoldásnak a születendő gyermek szemszögéből nézve. Az anya részéről önzésnek tartom, mert csak a saját "érdekeit" nézi, a saját fájdalmát akarja enyhíteni egy gyermekszüléssel.
  Ez az én véleményem.”
 • 21. komlodi 2009. november 26. 13:51
  „encsi!
  Milyen család álma valósulna meg???? NINCS IS CSALÁD, csak egy nő, aki nem képes elszakadni a meghalt férjétől és a gyerekkel akar kompenzálni.”
 • 20. abrakapokusz 2009. november 26. 13:02
  „Megdöbbentő milyen sokan szeretnek nyáladzani egy ilyen történeten...
  Persze ehhez hozzásegíti a nyálas olvasót a cikk szentimentális zárómondata:

  "Ha ez mégsem sikerül, az kettős gyász lenne a számára, hiszen azt a jövőképet is elveszítené, amit a férjével közösen alkotott meg."

  Igen. Tudomásul kell venni, hogy a férj elvesztésével elvész a közös jövőkép is.
  Ez így műkődik másoknál is. Fájdalommal jár.
  Azután talpra kell állni, vállalni kell a megváltozott helyzetet.

  Nem kell azért gyereket szűlni, hogy az emlékműve legyen a régi életének.

  Ez itt a valőság, nem egy brazil szappanopera.”
 • 19. xene@freemail.hu 2009. november 26. 12:23
  „Hát nem tudom, nekem nem tetszenek az ilyen dolgok....”
 • 18. theseus 2009. november 26. 12:15
  „Már leírtam a véleményem, de annyit hozzátennék, hogy most ugyan érthetően erős a gyász, de lehet, hogy néhány év múlva megismer valakit, akivel családot alapítana.
  Ha most apa nélkül szülne gyereket, akkor úgy még nehezebb és furcsább helyzet adódna, neki is, a gyereknek is, meg az új társának is. Akkor a gyereknek 2 apja lenne, de egyik sem az igazi.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb gusztustalan botrány: több százmilliós csalás

Különösen nagy kárt okozó csalás miatt vettek őrizetbeegy 53 éves férfit. Tovább olvasom