Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Jánoska-eresztés Baján: hajóval vitték a fő térre a védőszent szobrát - fotógaléria

A hagyomány Baja Szentjános nevű városrészéből ered, az ott élő, javarészt vízi mesterségekkel foglalkozó emberek tisztelegtek így védőszentjük előtt szentté avatásának évfordulóján. Csodálják meg a vízi felvonulást!
A hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentjének szobrát a kápolnából hajóval viszik a Sugovicán a város főterére. A hagyomány Baja Szentjános nevű városrészéből ered, az ott élő, javarészt vízi mesterségekkel foglalkozó emberek tisztelegtek így védőszentjük előtt szentté avatásának évfordulóján. XIII. Benedek pápa 1729-ben iktatta a szentek sorába Nepomuki Szent Jánost.
Nepomuki Szent János előtt tisztelegtek Baján - GALÉRIA
A szentjánosiak vállukon viszik le a védőszentjüket a Sugovica partjára, ahol díszes, kivilágított hajók, csónakok, ladikok, kajakok és kenuk várják. Alkonyatkor indulnak a Szentháromság tér felé a szent szobrával. A népzenével kísért vízi felvonuláson a hajót csónakok, kajakok, kenuk veszik körül, mindegyik fáklyát vagy mécsest visz magával. Sokan ilyenkor  égő gyertyát eresztenek le a vízen, kartonlapon vagy koszorún. A szokásról és eredetéről részletesebben olvashatnak a Magyar Katolikus Lexikonban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem elütött két gyereket a zebrán, majdnem fél évre ugrott a jogosítványa

Majdnem elütött két gyereket a zebrán, majdnem fél évre ugrott a jogosítványa
A sofőrt - a térfigyelő rendszernek köszönhetően - az utca végén már várták a kecskeméti rendőrök, a… Tovább olvasom