Kistelek és környéke

2019.07.31. 17:09

Komposztálással műtrágya nélkül is szépen fejlődnek a növények a puszteszeri polgármester kertjében

Helyben a legegyszerűbb hasznosítani a zöldhulladékot, ezért a házi komposztálásra buzdít Pusztaszer polgármestere. Máté Gábor maga is kertjében gyűjti a levelet, füvet és konyhai növényi maradékot. Ezekből kiváló humusz lesz, amit konyhakertjében terít szét.

Munkatársunktól

– Havonta egyszer telik meg a 120 literes kukám. Ennek csupán annyi a titka, hogy szelektíven gyűjtöm a hulladékot. Aki így tesz, hamar rá­­jön, hogy nagyon kevés olyan szemét keletkezik, amit ne lehetne újrahasznosítani – me­­sélte Máté Gábor. A pusztaszeri polgármester abban hisz, hogy a környezettudatos hulladékkezelésnek a lakásban kell elindulnia, ezért folyamatosan igyekszik népszerűsíteni ezt környezetében. Ő maga is három helyre gyűjti a szemetet otthonában. A műanyagot, papírt és fémet az egyik ku­kába, a főzés során keletkező komposztálhatót pedig egy tálkába, amelyet aztán az ud­­varában kialakított helyre visz ki. Csak a maradék kerül a kommunális hulladékba, ami így jelentősen kevesebb, mint ha válogatás nélkül kidobálna mindent.

– A zöldhulladék feldolgozá­sának egyik módja, ha azt a lakásoktól begyűjtik, egy központi helyre szállítják és feldolgozzák. Ehhez azonban terület, gépek és személyzet kell. Azt gondolom, sokkal környezettudatosabb és olcsóbb is, ha azt mindenki helyben hasznosítja. Ehhez pedig nem kell nagy be­­ruházás, csupán egy komposztáló – magyarázta Máté Gábor. Ő egy közel másfél köbméteres fatárolóban gyűjti a telkén le­vágott füvet, ágnyesedéket és konyhai hulladékot. A térsé­­gi hulladékgazdálkodási cég néhány éve pályázati forrásból osztott szét 300 literes kom­­posztálóedényeket is több településen, ez azonban neki nem bizonyult elég nagynak, a nyitott komposzthalom ráadásul tapasztalatai szerint jobban is működik, hiszen a biológiai folyamatokhoz szellőzés is kell. Dolga nincs vele, maximum néha átkeverni, minden mást elvégez a természet és a giliszták.

–Ezekből az edényekből eddig több mint tucatnyian vit­­tek, ők tehát biztosan érdeklődnek a házi komposztálás iránt. Mivel azonban ehhez a hulladék-újrahasznosítási rendszerhez még csak ilyen műanyag tároló sem kell, hi­­szen akár az is elég, ha egy két négyzetméteres területet kijelölünk erre a célra a kertben, valószínűleg ennél többen vannak, akik fontosnak tartják, hogy ne kerüljön a kukába az, amit otthon is lehet hasznosítani. Én például a létrejö­­vő humuszt minden évben a füvön, illetve a konyhakertemben szórom szét. Műtrágyát így sosem kell használnom, és a növények vegyszerek nélkül is szépen nőnek. Nem mellesleg pedig az sem mindegy, mennyi háztartási hulladék keletkezik, hiszen így komoly összegeket lehet megspórolni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!