Friss hírek

2020.07.29. 12:50

Megmutatták az önkéntes katonák, mire képezték ki őket – Fotók

Július első napján vonultak be azok a speciális önkéntes tartalékosok, akik szerdán tartottak kiképzési bemutatót Tiszaszigeten, a volt határőr laktanyában. Ezt a fajta katonai szolgálatot többek között azért hozták létre, hogy segítsenek azokon, akik a koronavírus-járvány miatt elveszítették az állásukat.

Suki Zoltán

Önkéntes katonák kiképzési bemutatója. A bemutatót Juhász Tünde kormánymegbízott is megtekintette. Fotó: Frank Yvette

A huszonkét fő a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatot az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Területvédelmi Zászlóaljánál teljesítik. A bemutató előtt elhangzott, az egy hónapja tartó kiképzés alatt egyebek mellett közelharcot és honvédelmi alapismereteket tanultak, de már voltak lőgyakorlaton is.

Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat létrehozásának az volt a célja, hogy kiegészítsék, és olykor tehermentesítsék a hivatásos és szerződéses állományt, valamint rendkívüli állapot és megelőző védelmi helyzet esetén katonai szolgálatot teljesítsenek.

Az önkéntes tartalékosok tényleges szolgálati ideje 3 éven belül összesen 6 hónap lehet. Ezt a fajta katonai szolgálatot többek között azért hozták létre, hogy segítsenek azokon az embereken, akik a koronavírus-járvány miatt elveszítették a munkájukat. Az elmúlt hónapokban sokan éltek a lehetőséggel.

A felvételhez erkölcsi bizonyítványra van szükség, valamint meg kell felelni az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, amely azonban lényegesen egyszerűbb, mint a hivatásos vagy szerződéses katonai szolgálat esetében. Az állást keresők a toborzóirodáknál vagy a megyei kormányhivataloknál jelentkezhetnek. Fél év letelte után minden kötöttség nélkül visszatérhetnek a civil életbe, illetve a képzés további hat hónapra meghosszabbítható, de amennyiben alkalmasak, dönthetnek úgy is, hogy pályájukat önkéntes, esetleg hivatásos vagy szerződéses katonaként folytatják.

A speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálatnál nem kötnek szerződést, de a képzés végén a katonai életre vonatkozó esküt aláírják, a hatodik hónap befejeztével pedig „kiképzett hadköteles tartalékos katonává” válnak.

A honvédség a legfelkészültebbeket szeretné megtartani, de segítik azokat is, akik a továbbiakban polgári munkahelyen akarnak elhelyezkedni. A katonák kiképzési bemutatóján részt vett Juhász Tünde kormánymegbízott is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!