Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Az amerikai külügyminiszter szerint elődje találkozói Iránnal aláássák a Trump-kormány erőfeszítéseit

Mike Pompeo "nem helyénvalónak" és "példa nélkül állónak" minősítette Kerry találkozóit az iráni tisztségviselőkkel.
John Kerry korábbi amerikai külügyminiszter találkozói iráni kormányzati tisztségviselőkkel aláássák a Trump-kormányzat erőfeszítéseit - mondta pénteki sajtókonferenciáján Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Pompeo "nem helyénvalónak" és "példa nélkül állónak" minősítette Kerry találkozóit az iráni tisztségviselőkkel.

A külügyminiszter leszögezte: elődjének "nem szabadna ilyen viselkedést tanúsítania, ez nem fér össze az Egyesült Államok jelenlegi külpolitikájával". Pompeo azután fejezte ki nyilvánosan is a rosszallását, hogy Donald Trump elnök péntekre virradóra Twitter-bejegyzésben bírálta Kerryt, mert "illegális találkozókat tart a nagyon ellenséges iráni rezsimmel".

John Kerry az új könyvét népszerűsítő kampány keretében interjút adott a republikánusokhoz közelálló Fox-médiabirodalom rádiós csatornájának és a többi között elmondta, hogy 2017 januárja, tehát hivatali ideje vége óta "három vagy négy alkalommal" találkozott Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel. Az interjúban Kerry azzal is megvádolta a Trump-adminisztrációt, hogy rendszerváltozást akar kieszközölni perzsa földön. "Egy volt külügyminiszter az, aki megbeszélésekbe bocsátkozik a terrorizmus legnagyobb állami támogatójával a világban" - fogalmazott sajtókonferenciáján Mike Pompeo. Majd hozzátette: "erre az Egyesült Államok történetében nem lehet példát találni". Egyúttal cáfolta, hogy a Trump-kormányzat rendszerváltozás kikényszerítésére törekedne Iránban.

John Kerry az Obama-adminisztráció tagjaként részt vett a 2015-ben Iránnal megkötött többhatalmi atomalku kidolgozásában. Ezt az egyezményt mondta fel az Egyesült Államok az idén májusban egyoldalúan, majd Donald Trump ismét szankciókat vezetett be Irán ellen. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Salvini: néhány hónap múlva Orbán Viktorral "együtt kormányozzuk Európát"

Salvini: néhány hónap múlva Orbán Viktorral
A jövő évi választáson teljesen megváltoztatjuk Európát, s elűzzük a szocialistákat az európai… Tovább olvasom