Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Az ukrán elnök az európai integráció mellett

Kulcsfontosságú prioritásnak nevezte országa európai integrációját Viktor Janukovics ukrán elnök.
A hivatalába a múlt héten beiktatott államfő hétfőn - első külföldi útján - Brüsszelben tárgyalt José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Ezután kettőjük közös sajtótájékoztatóján Janukovics az ukrán külpolitika kiemelt céljaként jelölte meg az európai integrációt.

Janukovics elődje, Viktor Juscsenko kifejezetten Ukrajna EU- és NATO-tagságának mielőbbi elérésére törekedett. Ehhez képest az oroszbarátnak tekintett Janukovics az "európai integrációról" beszélve jóval általánosabb fogalmat használt. Az új ukrán elnök, aki Brüsszelben ezúttal csak az Európa Unió vezetőihez látogatott el, közölte: országa a NATO-val a jelenlegi szinten akarja fenntartani a kapcsolatokat. Minden esetleges további lépés a jövőbeli tárgyalások függvénye - tette hozzá.

Barroso felszólította Ukrajnát, hogy lépjen előre gázszektorának korszerűsítésében, hajtson végre gazdasági reformokat. A brüsszeli bizottság elnöke szerint fontos, hogy sínre kerüljenek Ukrajna tárgyalásai a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ez az EU számára is megnyithatná az utat a hitelnyújtás előtt.

Janukovics biztosította vendéglátóját arról, hogy a jövőben az ukrán fél részéről semmi nem fogja veszélyeztetni az orosz földgáz ukrán területen keresztül Európába történő továbbítását. Ebben az elmúlt évek során többször fordultak elő fennakadások az ukrán fél fizetési késedelme miatt.

A sajtóértekezleten mind Barroso, mind Janukovics közös célként említette, hogy egy éven belül tető alá hozzák az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodást, amely elősegíthetné a szorosabb kereskedelmi és politikai kapcsolatokat, beleértve a szabadkereskedelem feltételeinek megteremtését.

Ukrajna azt is szeretné elérni, hogy könnyítsenek az ukrán állampolgárok EU-vízumhoz jutásának szigorú feltételein. Barroso arra tett ígéretet, hogy az általa vezetett Európai Bizottság "kedvező hozzáállással" fogja megvizsgálni a kérdést.

Barroso hangsúlyozta, hogy Ukrajna - történelmét, civilizációját, kultúráját tekintve - nagyon fontos európai ország. Most azonban - folytatta - az esetleges ukrán EU-csatlakozás esélylatolgatása helyett az Ukrajna által megvalósítandó olyan reformokra kell összpontosítani, amelyek közelíthetik az országot Európához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylet Dél-Afganisztánban

Öngyilkos robbantásos merényletet követtek el hétfőn egy külföldi katonákat szállító gépkocsikonvoj… Tovább olvasom