Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Diplomáciai nyilatkozatháború a Golán-fennsík miatt

Szíria - Az USA és Izrael is Szíriát tartja felelősnek a vasárnapi incidensek miatt, amelyek a Golán-fennsíkon történtek.
"Egyértelműen Szíria áll" a Golán-fennsík határövezetében az izraeli erők és a palesztin tüntetők között történt halálos összecsapások mögött - jelentette ki hétfőn Washingtonban az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Mark Toner hangsúlyozta, hogy Izraelnek, mint minden szuverén államnak, joga van az önvédelemhez. "Egyértelmű a szíriai törekvés, hogy effajta tiltakozásokat ösztönözzön", s ezzel elterelje a figyelmet a saját belső problémáiról - mondta Toner.

Izrael szintén a szíriai hatalom kezét látja a vasárnapi goláni incidensben: Matan Vilnai polgári védelmi miniszter azzal vádolta meg hétfőn Damaszkuszt, hogy megrendezte a palesztinpárti tüntetők rohamát a határkerítés ellen, kiprovokálandó az izraeli határőrök lövéseit. A legfrissebb szíriai tájékoztatás szerint 23-an haltak meg - köztük egy nő és egy gyerek -, valamint 350-en megsebesültek az izraeli határőrök lövéseitől. A tüntetők az 1967-es háború 44. évfordulója alkalmából vonultak a kerítéshez az Izraeli által megszállt Golán-fennsíkon, és többen megpróbáltak átmászni rajta. A szögesdrót mögött elaknásított területsáv van.

Izrael szerint a szíriai vezetés ilyen akciókkal próbálja meg elterelni a világ figyelmét arról, hogy vérbe fojtja a belpolitikai tüntetéseket, amelyeknek résztvevői először még csak reformokat követeltek, de később már Bassár el-Aszad elnök távozását. A csaknem három hónapja tartó megtorló akcióknak már több mint 1100 halálos áldozata van.

"A damaszkuszi kormány egyértelmű utasításai és jóváhagyása nélkül a szíriai oldalról lehetetlen eljutni a szíriai-izraeli határig. Aszadnak legfontosabb érdeke, hogy ilyen tüntetésekkel elterelje magáról a figyelmet. Egyszerűen kihasználja (a palesztinokat)" - jelentette ki Vilnai az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az incidens kapcsán úgy vélte: mindez arra mutat, hogy Izrael létezése áll a közel-keleti konfliktus középpontjában. A tüntetők nem érdekeltek abban, hogy békében létezzen egy állam Izrael mentén - mondta újságíróknak. Netanjahu ezután pártja, a Likud parlamenti frakciója előtt kifejtette: Szíria nem tett meg minden tőle telhetőt, hogy megakadályozza ezt a provokációt, és végül is hagyta a tüntetőket eljutni a határig.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva azt a véleményét fejtette ki, hogy Aszad szíriai elnök sorsa megpecsételődött. "El fog bukni. Még ha hat hónapra fenn is tudja tartani rendszerét, nagyon meggyengül" - fűzte hozzá Barak. Egy izraeli katonai szóvivő vasárnap közölte, hogy a katonák - akik a "hatnapos háború" évfordulóján magas fokú készültségben vannak a szíriai és a libanoni határ mentén - előbb figyelmeztető lövésekkel próbálták meg elriasztani a határsértésre készülőket, majd amikor ez hatástalannak bizonyult, a behatolók lábára célozva tüzet nyitottak.

Szíriai részről nem adtak magyarázatot arra: miért engedték meg a tiltakozóknak, hogy megrohamozzák a kerítést. Az állami média szerint egy közeli menekülttábor palesztin fiataljai rögtönözték az akciót. Buszok szállították a helyszínre a néhány tucat fiatalt, de létszámuk a nap folyamán egyre terebélyesedett, és estére már elérte az ezer főt.

Hasonló incidens történt a Golánon május 15-én, amikor palesztin tüntetők megemlékeztek nemzeti katasztrófájukról, a nakbáról, ahogy Izrael állam 1948-as megalakulását nevezik. Akkor több tucatnyi, Szíriában élő palesztin vonult a kerítéshez, letarolták azt egy szakaszon, és átmentek az izraeli ellenőrzés alatt álló területre. Az izraeli katonák akkor lelőttek két tüntetőt, további négyet pedig súlyosan megsebesítettek.

Olvasóink írták

 • 1. bánki 2011. június 07. 09:16
  „Nem incidens volt ! A zsidók menetrend szerint megöltek vagy húsz tüntető bennszülöttet.

  Izraelnek, már ha létezik, ilyen állam- illegitim lásd. 1948-as ENSZ határozat- köze nincs a Golánhoz.

  Ez a megszállt földterület nem tud eltartani 8-9 millió zsidót és 6-7 millió arabot, csak az USA pénzéből.

  Ennek is vége szakad. Az USA már a Kinaiak pénzéből vegetál.

  kb. húsz év és annyi ennek a ,,szép álomnak" .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tüntető rendőrök fel akarják jelenteni a belügyminisztert

Jövedelmük csökkenése miatt feljelentéssel fenyegették meg a belügyminisztert a román rendőrök, akik hétfőn tüntettek a minisztérium épülete előtt. Tovább olvasom