Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Egyre valószínűbb az előrehozott választás

Belgium - Egyre valószínűbb, hogy előrehozott parlamenti választással kell megoldani a belga kormányválságot, valószínűleg júniusban - derült ki belga tévécsatornák keddi beszámolóiból és politikusok nyilatkozataiból.
"A választások csaknem elkerülhetetlenek. Nincs már elég olyan párt az asztal körül, amely megoldást akar találni" - mondta Yves Leterme, a lemondott belga miniszterelnök az RTBF tévéállomásnak.

Értesülések szerint Leterme maga is a választások kiírását javasolta a nap folyamán II. Albert királynak.

A miniszterelnök már múlt héten benyújtotta lemondását, de az egyeztetések utolsó lehetőségét is megragadni kívánó uralkodó ezt csak hétfőn fogadta el. A válságot az robbantotta ki, hogy felbomlott az ötpárti koalíció a Brüsszel környéki szavazókörzetekkel kapcsolatos flamand-vallon vita miatt. A flamand liberálisok azért léptek ki a kormányból, mert a holland nyelvű flamandok és a franciaajkú vallonok nem tudtak megegyezni a Brüsszelt és környékét átfogó választókerület (BHV) nyelvi határok mentén történő kettéválasztásában.

Egy ideig néhányan abban reménykedtek, hogy a koalíciótól eddig elzárkózó flamand szocialistákat legalább átmeneti időre sikerül bevonni a kormányba. Ezt azonban ők elutasították, és a jelek szerint minden kompromisszum esélye elszállt.

Az előrehozott választások lehetséges időpontjaként június első vagy második hétvégéjét emlegetik. A jogászoknak azonban előbb meg kell oldaniuk egy sajátos 22-es csapdáját. Az alkotmánybíróság már 2003-ban előírta azt, hogy BHV választókerületben tiszta viszonyokat kell teremteni, hiszen ott nem érvényesül az az általános szabály, hogy Flandriában csak flamand - miként Vallóniában csak vallon - pártok közül lenne szabad választani. Brüsszelben mindkét népközösség pártjaira lehet szavazni. Márpedig a kormányválság éppen azért robbant ki, mert a BHV-ügyben nem született megállapodás.

A választásokra a BHV körüli ellentétek miatt szükség lenne, de ha megtartanák, az egyesek szerint alkotmányellenes volna, hiszen megegyezés hiányában nem hajtották végre az alkotmánybíróság ítéletét - így a sajátos belga 22-es csapdája. Ezen érvelésnek azonban ellentmond, hogy 2007-ben - az alkotmánybírósági ítélet ellenére - már tartottak parlamenti választásokat.

A belga média eközben azon kapta fel a vizet, hogy a TF1 francia tévéállomás a belga politikai helyzetről szóló beszámolójának illusztrációjaként hétfő este olyan Belgium-térképet közölt, amelyen összecserélték a franciaajkú Vallóniát és holland nyelvű Flandriát. Ezzel a tévedéssel voltaképpen "meg is oldották" a nyelvközösségek vitáját, hiszen a többségében francia nyelvű Brüsszelt Vallónia ölelte körül - holott a valóságban az Flandria, és éppen ebből adódik BHV választókerület felosztásának flamand igénye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiengedtek a börtönből egy ellenzéki újságírót

Tunézia - Hat hónapos börtönbüntetésének letöltése után kedden szabadon engedtek egy neves tunéziai… Tovább olvasom