Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Földrengés Kínában: gyászol az egész ország

Kína - Kínában országszerte félárbocra engedték a nemzeti zászlókat, gyászol az egész ország. A kilenc tagú legfelsőbb pártvezetés, élén Hu Csin-taoval (Hu Jintao) néma főhajtással adózott az elhunyt több mint kétezer ember emlékének.
Kjeku (Gyegu) városban az egy hete történt pusztító erejű földrengés által legsúlyosabban érintett térségben mintegy ezer ember gyűlt össze, ruhájukon a kínai hagyomány szerint a gyász fehér virágát viselték papírból. Jüsu (Yushu) prefektúrában délelőtt 10 órakor megszólaltak az autók, teherautók kürtjei, mindenki - köztük a mentők - megállt, elnémult három percre és emlékezett.

Országszerte hasonló eseményekre került sor, a kínai televízió sorra mutatja és mutatta az együttérzésüket kifejezőket, a Global Times címoldalán pedig egy olyan kép szerepel, amelyen a diákok égő gyertyákból, mécsesekből formáznak szív alakot, közepén a számmal: 414. A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés április 14-én rombolta le Csinghaj tartomány Jüsu prefektúrájában a lakóházak ezreit, hajléktalanná téve közel százezer embert.

Földrengés Kínában - gyászol az ország. Fotó: MTI (galéria)

A pekingi Tienanmen téren nagy tömeg nézte végig napfelkeltekor a nemzeti zászló felvonását és félárbocra engedését. A délelőtt folyamán a Peking központjában lévő hatalmas tér már a megszokott képet mutatta az ország minden részéből érkezett turistacsoportokkal, csak az eseményre vadászó fotóriporterekből volt a szokásosnál több.

Kínában szerdán megtiltották a nyilvános szórakoztatást. A kulturális minisztérium körlevelében ellenőrzést és szigorú fellépést helyezett kilátásba az alkalmi szabályokat megszegőkkel szemben. A rendelkezést kiterjesztették a mozikra, a színházakra, a karaoke bárokra, a táncos mulatóhelyekre, de még a különböző internetező pontokon is tilos a zene, a játékok, a filmek, a humoros darabok és a tévéjátékok online szolgáltatása. A lapok és azok internetes változatai szerdán fekete-fehérben jelentek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földet ért a Discovery űrsikló

A Discovery amerikai űrsikló kedden, közép-európai idő szerint délután három óra tájban leszállt a… Tovább olvasom