Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Fontos bejelentések a New York-i klímaváltozási csúcson

Egyesült Államok - Fontos bejelentések történtek a keddi New York-i nemzetközi klímaváltozási csúcstalálkozón több olyan ország részéről, amely a világ legnagyobb szennyezéskibocsátói közé tartozik - mondta el a tanácskozáson részt vevő Bajnai Gordon miniszterelnök a magyar sajtó képviselőinek.
A világon a szennyezéskibocsátás nagy részét az 5-6 legnagyobb ország adja. Közülük néhány, Kína, Japán, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió fontos bejelentéseket tett annak a szennyezésnek a felszámolása érdekében, amely a világot felmelegedéssel és alapvető klímaváltozással fenyegeti - tájékoztatott a kormányfő.

A japán miniszterelnök, a kínai és az amerikai elnök, továbbá az Európai Unió soros elnöke által tett bejelentések "közelebb visznek ahhoz, hogy a koppenhágai csúcson megállapodjunk abban, hogyan mentsük meg a bolygót a kezelhetetlen felmelegedéstől" - mondta.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a klímavédelemben. "Mi már most is az 1990. évi szint alatt vagyunk jó 30 százalékkal" - mondta, megjegyezve, hogy más országoknak ez még csak a céljai között szerepel.

Véleménye szerint a nagy országoknak kellene eldönteniük, miképpen fogják vissza magukat. Keményen szembe kell menniük nagy ipari lobbi- és érdekcsoportokkal annak érdekében, hogy a világ élhető hely legyen 20-30 év múlva is - fogalmazott.

A miniszterelnök elmondta: konkrét vállalások is történtek, a japán kormányfő például most jelentette be, hogy a szigetország 25 százalékkal csökkenti a káros gázok kibocsátását 2020-ig, ez nagyon jelentős döntés. A kínai elnök is bejelentette, hogy jelentősen visszafogják kibocsátásaikat az elkövetkező években.

"Amerikától várunk még egy konkrét számra a következő hetekben ahhoz, hogy Koppenhágában esély legyen a sikerre" - mondta az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszakának megnyitója alkalmából New Yorkba érkezett kormányfő, aki részt vett azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelynek a kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról szóló decemberi koppenhágai tárgyalások politikai támogatása volt a témája.

A klímaváltozás problémáját központba állító csúcstalálkozót az ENSZ-főtitkár kezdeményezésére hívták össze; a rendezvényen több mint 100 állam- és kormányfő, többek között az amerikai, az orosz, a francia, a kínai, a brazil elnök és a brit miniszterelnök vett részt.

Olvasóink írták

 • 3. bo 2009. szeptember 23. 18:17
  „Tipikus nesze semmi, fogd meg jól! Megígérnek mindent, majd megy mindeh ahogy régen, hisz olyan gazdasági érdekközösségek állnak a háttérben, hogy nincs az a kormány aki, szembe merne fordulni velük!”
 • 2. bélás 2009. szeptember 23. 12:44
  „Bajnai Gordon hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a klímavédelemben. "Mi már most is az 1990. évi szint alatt vagyunk jó 30 százalékkal" -
  Naná mivel nincs iparunk, hogy szennyezzünk :)”
 • 1. eva45 2009. szeptember 23. 10:36
  „A szokásos fogadkozások Olyan szépen megígérnek mindent. Kezet fognak bólogatnak aláírnak.
  Az a baj hogy a Föld nem olvassa az ilyen határozatokat hogy megjavítaná saját magát, mert az emberekre nem számíthat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedetlen Brüsszel a bankok tanácsadási tevékenységével

Belgium - Széles körben tapasztalhatók elégtelenségek a bankok ügyfél-tájékoztatási és tanácsadási… Tovább olvasom