Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 20°C | 28°C Még több cikk.

Milliárdokat vonnak ki Skóciából a befektetők

Az alapkezelők, nyugdíjalapok és más pénzügyi szolgáltatók máris fontmilliárdokat telepítettek át, főleg Angliába, a jövő csütörtöki skóciai népszavazás közeledtével.
Jelentős tőkekivonás kezdődött a skót gazdaságból a függetlenségpárti erők látványos előretörése nyomán - írta a szerdai Financial Times.

A brit gazdasági napilap szerint az alapkezelők, nyugdíjalapok és más pénzügyi szolgáltatók máris fontmilliárdokat telepítettek át, főleg Angliába, a jövő csütörtöki skóciai népszavazás közeledtével, mivel tartanak a függetlenséget pártolók esetleges győzelmének pénzügyi következményeitől.

A Financial Timesnak a Multrees Investors Services nevű vagyonkezelő vezérigazgatója, Chris Fisher elmondta, hogy csak az ő cége több százmillió fontot vont ki Skóciából intézményi ügyfelei nevében. "Ha a mi ügyfeleink ezt teszik, akkor más pénzügyi szolgáltatók is így cselekszenek" - fogalmazott Fisher.

Douglas Connell, az egyik legnagyobb edinburghi jogi tanácsadó cég, a vagyonkezelési tevékenységet is végző Turcan Connell társigazgatója azt mondta, hogy cégénél "jelenleg rendkívül nagy az ügyfélforgalom (...) példátlan mennyiségű kérdés érkezik az ügyfelektől arról, hogy biztonságban van-e a pénzük a skót bankokban".

Hozzátette: a cég ügyfelei attól is tartanak, hogy a referendum után "valamiféle korlátozás" léphet életbe a skóciai bankokban elhelyezett tőkékre. Connell hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek az aggodalmak megalapozatlanok.

Londoni pénzügyi elemzők is felhívták már a figyelmet arra a kockázatra, hogy a betétesek, sőt maguk a bankok is "elmenekülhetnek" Skóciából, ha a függetlenségi népszavazáson az elszakadásra voksolók győznének.

A ház szerint a legnagyobb skóciai bankok is távozhatnak, ha bizonytalanná válik, hogy továbbra is támaszkodhatnak-e a Bank of England likviditásforrásaira.

A skót kormány kétoldalú megállapodás alapján szeretné megtartani a fontot fizetőeszközéül Skócia függetlenné válása esetén is. London azonban a népszavazási kampány első pillanatától folyamatosan és mereven elzárkózik attól, hogy hivatalosan valutaunióra lépjen a független Skóciával, vagyis megossza vele a fontot.

"Válás esetén nem szokás osztozkodni a bankszámlán és a hitelkártyán" - mondta a minap David Cameron brit miniszterelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt gyerek holttestét találták meg egy alabamai erdőben

A rendőrség szerint arról az öt eltűnt testvérről van szó, akiknek az apját már korábban… Tovább olvasom