Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

S&P-leminősítés: a reformok felgyorsítását sürgeti Merkel

Angela Merkel szerint a kilenc tagország leminősítésével előállt új helyzetben fel kell gyorsítani a reformokat.
Angela Merkel német kancellár szerint az euróövezet kilenc tagországának leminősítésével előállt új helyzetben fel kell gyorsítani a reformokat, mindenekelőtt a költségvetési politika szorosabb összehangolását előirányzó új kormányközi szerződés megalkotását, és érdemes megfontolni az állampapír-vásárlásra vonatkozó szabályokat is.

A kancellár szombaton a Standard and Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő előző nap bejelentett döntésével kapcsolatban hangsúlyozta: a lépés felerősíti a reformok irányába ható nyomást. Az új helyzetben gyorsan kell cselekedni, és az új uniós kormányközi szerződés mellett koncentrálni kell az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer beindítására is. Az ESM-nek nem a piacon kell forrást szerezni, ezért a rendszer független a hitelminősítők döntéseitől - emelte ki a német kancellár.

Merkel megfontolásra érdemesnek nevezte pártja, a kereszténydemokrata CDU parlamenti frakciójának egyik javaslatát, amely lazítana az állampapír-vásárlási szabályokon. Biztosítótársaságok jelenleg nem vásárolhatnak a hitelminősítők által befektetésre nem ajánlott állampapírokat, ami súlyos és önmagát egyre inkább erősítő folyamatot indít el, ezért érdemes a szabályozást "áttekinteni és adott esetben változtatni a törvényeken" - mondta Merkel a CDU egy Kielben tartott rendezvényének szünetében.

Az S&P döntése nem volt meglepetés, a német kormány pedig tudomásul veszi a lépést - tette hozzá, megjegyezve, hogy az S&P csupán egy a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül.

Olvasóink írták

  • 1. szentmiki 2012. január 15. 11:18
    „egyes számú teendő: megszüntetni az ilyen minősíthetetlen minősítőket és kifizettetni velük a számlát!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Űrszemét, a kozmikus melléktermék - vajon hol ér földet?

Vasárnap magyar idő szerint 14 óra 12 perckor éri el a Földet az orosz Phobos-Grunt űrszonda, de a… Tovább olvasom