Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Timosenko kormányfői posztot kínál Tihipkónak

Julija Timosenko ukrán kormányfő, elnökjelölt szerdán bejelentette, hogy megválasztása esetére felajánlotta a miniszterelnöki tisztséget az első fordulóban harmadik helyen végzett Szerhij Tihipko volt jegybankelnöknek. Tihipko szavazótáborának támogatására Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető, a másik elnökjelölt is számít.
Viktor Juscsenko távozó elnök három nappal a szavazás után beismerte vereségét, de közölte: a politikában marad.

"Nemcsak azt ajánlottam fel Szerhij Tihipkónak, hogy egyesítsük programjainkat, Ukrajna fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseinket, és azt, hogy megbízható partnere leszek ebben a nehéz, de hasznos munkában. Felajánlottam neki a kormányfői tisztséget is" - mondta Timosenko.

Az első fordulóban első helyen végzett Viktor Janukovics a kelet-ukrajnai Harkivban választókkal találkozva kijelentette: a második fordulóban számít Szerhij Tihipko szavazóira. Janukovics a volt jegybankelnököt "fiatal, pragmatikus és tehetséges politikusnak" nevezte, kinek "választási programja gyakorlatilag semmiben sem különbözik" az övétől.

Tihipko szerdán kijelentette: semleges kíván maradni, sem Timosenkót, sem Janukovicsot nem támogatja, inkább a kijevi főpolgármesteri posztra pályázik.

Az élen végzett jelöltek között tévévita ugyan nem lesz - Anna Herman, a Janukovics vezette Régiók Pártja képviselője szerdán közölte, hogy Janukovics nem fogadja el Timosenko kihívását -, de folytatódik a szópárbaj.

Timosenko egy televíziós beszédében "az oligarchák érdekeit megszemélyesítő bábnak" nevezte Janukovicsot, aki erre Harkivban kijelentette: "Meg kell értenie (Timosenkónak), minél inkább pocskondiáz engem, annál inkább megalázza a választóimat. Ha ezt nem fogja fel, az az ő baja".

"Azt mondják, nővel fölösleges vitatkozni. De ez nem igaz. Különben is kormányfő, aki minden szaváért felelős. De ha csak nő, akkor a konyhában a helye" - így Janukovics.

"Államfőként elismerem az ukrán nép január 17-én kifejezett akaratát. A legfontosabb, hogy a választás szabad, demokratikus és törvényes volt" - mondta Viktor Juscsenko Kijevben újságíróknak.

Juscsenko megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy "a második forduló is demokratikus, szabad és törvényes legyen". Kijelentette ugyanakkor, hogy a második fordulóban az ukránoknak nem lesz kik közül választaniuk".

A 2004. évi narancsszínű forradalom által hatalomra segített Viktor Juscsenko az ötödik helyen végzett a 18 jelölt között.

A vasárnapi választáson leadott szavazatok százszázalékos feldolgozottsága alapján Tihipko a voksok 13,06 százalékával végzett a harmadik helyen. Janukovicsra 8,7 millióan szavaztak, ez a szavazatok 35,32 százaléka, vetélytársára, Timosenko miniszterelnökre 6 millió 158 ezer ember adta le voksát, ami 25,05 százalékos eredménynek felel meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc embert mészárolt le az ámokfutó

Egyesült Államok - Nyolc embert mészárolt le és többet megsebesített egy ámokfutó az amerikai… Tovább olvasom