Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Tucatnyi civil, főleg gyerekek, haltak meg egy NATO-légicsapásban

Afganisztán - Tizennégy civil - zömmel gyerek - halt meg egy NATO-légicsapásban szombaton a dél-afganisztáni Hilmend tartományban - közölték helyi tisztségviselők. A nemzetközi erőknek hónapok óta ez volt a legtöbb civil áldozatot követelő támadása az országban.
A NATO helikoptereket mozgósított egy támaszpontja védelmére Navzad körzetben, mert azt megtámadták lázadók. A helikopterekről kiltt rakéták két lakóházat találtak el. Tizenkét gyerek és két nő halt meg, valamint megsebesült hat másik ember, három gyerek, egy nő és két férfi - olvasható a tartományi kormányzóság közleményében.

A NATO vezette afganisztáni biztonsági erőkhöz (ISAF) már eljutott az értesülés, miszerint civilek halhattak meg egy légicsapásban. A helyszínre utazik a koalíciós erők és az afgán hatóságok közös vizsgálóbizottsága, hogy felderítse az eset részleteit - közölte Tim James őrnagy, ISAF-szóvivő.

A körzet egyik afgán törzsi vezetője elmondta a francia hírügynökségnek, hogy a halálos áldozatok közül 12 ugyanahhoz a családhoz tartozott. Ő úgy tudja, hogy a sebesültek száma tíz - tette hozzá.

Az afgán vezetés és a nyugati koalíciós erők viszonyában különösen kényes pont, hogy a lázadók elleni katonai támadásokban sokszor polgári személyek is meghalnak. Ráadásul ezek az esetek megnehezítik a nyugatiak dolgát az afgán lakosság bizalmának elnyerésében és így a lázadók elleni harcban.

Az északkelet-afganisztáni Nurisztán tartomány kormányzója szintén az AFP-nek nyilatkozva elmondta vasárnap, hogy a már ismert tálib áldozatokon túl a NATO gépeinek légitámadásban 20 rendőr és 18 afgán civil is meghalt egy szerdai összecsapásban a tartományban.

Több száz tálib felkelő és az afgán biztonsági erők órákon át tartó tűzharcot vívtak egymással Duab körzetben. Közben rövid időre a lázadók kezére kerültek a körzet egyes részei. Az összecsapásban a NATO vezette koalíciós erők is részt vettek, légicsapásokkal segítve a földön harcoló afgán katonákat, illetve egy 100 fős különítmény is a helyszínre érkezett. Az akkori jelentések még csak arról szóltak, hogy a lázadók veszítettek 17 embert. Közben azonban kiderült, hogy a NATO-gépek pilótái összetévesztettek több rendőrt a lázadókkal, ezért rájuk is lőttek. Civilek azért haltak meg a légitámadásban, mert a tálibok - akik civil ruhában voltak - elvegyültek egy település lakói között, így mindannyiukat lövések érték - mondta Dzsamalddin Badar kormányzó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már tízen haltak meg a hasmenésjárványban

Nem csillapodik a németországi hasmenésjárvány: vasárnap délelőtti adatok szerint a halálos áldozatok száma már tízre emelkedett. Tovább olvasom