Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Új alapra helyzené az EU-t Németország

új uniós szerződést javasol Németország, amellyel új alapra helyezné az Európai Unió működését.
Új alapra helyezné az Európai Unió (EU) működését Németország, a berlini vezetés szerint a decemberi uniós csúcson fel kell állítani egy testületet és meg kell bízni azzal a feladattal, hogy készítsen elő egy új szerződést - írta a Der Spiegel című német hetilap, amely szerint számos tagállam ellenzi a tervet.

A Der Spiegel vasárnapi számában megjelent beszámoló alapján a német kormány azt szorgalmazza Brüsszelben, hogy az Európai Tanács évzáró találkozóján hozzanak határozatot egy szerződés-előkészítő testület felállításáról, és döntsenek arról is, hogy mikor kezdődjék a munka.

Az új uniós alapszerződés a német javaslat szerint rendelkezne egyebek között arról, hogy az Európai Unió Bírósága ellenőrzi a tagállamok költségvetését és megbüntetheti a deficitszabályokat megsértő országokat.

Számos tagállam, például Írország és Lengyelország ellenzi a tervet. A dublini kormány az ilyen esetekben kötelező népszavazás kockázataitól tart, Varsó pedig úgy véli, hogy jelenleg nem lehetséges megállapodást elérni a 27 tagállam között egy új alapszerződésről.

Angela Merkel német kancellár beszédeinek visszatérő eleme, hogy a válságot az uniós integráció további elmélyítésével lehet megoldani, és a költségvetési politikát összehangoló fiskális paktumot egy új politikai unióval kell kiegészíteni, e folyamat során pedig az EU működéséről szóló szerződést is módosítani kell. Berlin a szerződés-előkészítő konvent létrehozására irányuló kezdeményezéssel kívánja formába önteni az elképzelést - írta a Der Spiegel.

A legutóbbi hasonló próbálkozás az úgynevezett európai alkotmány kidolgozásával megbízott konvent felállítása volt 2002-ben. A testület alkotmányjavaslatát Franciaország és Hollandia népszavazással elutasította, a helyére lépő Lisszaboni szerződést pedig Írországban csak a második nekifutásra sikerült népszavazással elfogadni.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. augusztus 26. 21:20
    „Nagyon jó Merkel kancellár javaslata, de ezt megelőzően intézkedni kellene az elmúlt 20 évben Magyarországról Svájcba és a különböző offshore cégekbe kimenekített ezermilliárdok hazahozataláról.Ezt követően lehet nagyon határozott szigorral fellépni a deficitszabályokat megsértő országokkal szemben! Egy pénzügyileg 8-10-20 év alatt teljesen kiüresített országgal szemben "üres keménykedésnek" tűnik minden javaslat, hiszen pénztelenségből talpra állni pénz nélkül nem lehet! De jó is lenne, ha ez a néhány sor eljuthatna Angela Merkel kancellár asszonyhoz, hiszen Ő talán ne mis sejti azt,hogy Magyarországot pénzügyileg és gazdaságpolitikailag a padlóra tették, de azt nagy sikerrel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetente ezer tűzeset Olaszországban

Idősödő, magányos, dél-olasz és alacsony végzettségű a gyújtogatók többsége az olasz erdészet… Tovább olvasom