Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Volgai hajóbaleset - Oroszország gyászol

Oroszország gyászolja kedden a Kujbisevi víztározón vasárnap elsüllyedt Bulgaria hajó katasztrófájának áldozatait: az ország minden ortodox templomában gyászistentiszteleteket tartanak, az állami tévéadók műsorából kivették a reklámokat és a szórakoztató műsorokat.
Még a nemzeti gyászt elrendelő Dmitrij Medvegyev államfő is átalakította programját: lemondta keddre tervezett kalinyingrádi útját.

A katasztrófa helyszínén a holttestek kiemelése egész éjszaka folyt: négyszáznál több ember - köztük 106 búvár - és 77 gép dolgozik megállás nélkül.

Az áldozatok száma továbbra sem ismert, mert sokan közülük még a hajóban vannak.

A fedélzeten gyakorlatilag senki nem volt, mert zuhogott az eső, és a hajó olyan gyorsan süllyedt el, hogy az emberek közül csak néhányan tudtak a zárt helyiségekből a fedélzetre menekülni. Egyes megmenekült utasok szerint az éttermek és bárok ablakai - amelyeken keresztül ki lehetett volna menekülni - le voltak hegesztve, de ezt az információt még ezután fogják ellenőrizni.

A vizsgálatok kiderítették: a hajónak nem voltak meg a szükséges engedélyei az utasszállításhoz. A Bulgaria a Kámai Folyami Hajózás társaság tulajdona, az bérbe adta a Briz cégnek, emez kiadta albérletbe a kazanyi Agrorecsturnak, amely azután a kirándulást szervezte. A keddi orosz lapok arra gyanakszanak, hogy a kétszeres "albérletbe adás" célja az esetleges baj miatti felelősség megosztása.

A katasztrófa okairól több feltételezés is van: eredetileg azt gondolták, vihar volt, de ezt a meteorológusok cáfolták azzal, hogy pusztán erős, de nem viharos erejű szél fújt. Nem tartják kizártnak, hogy nyitva voltak a hajóablakok - noha a víztározón ezeknek csukva kell lenniük - ott csapott be a víz, és az amúgy is egyensúlyát vesztett hajót felborította.

Érdekesség, hogy a papírok szerint nagyon sok utas ugyanabban az évben, 1999-ben született: az illetékesek arra gyanakszanak, hogy az idősebb kamaszokat is így jegyezték be, mert hivatalosan 12 éves korig gyerekjeggyel utazhattak.

A kora hajnali órákig az eddig felszínre hozott több mint 60 holttest közül 17-et azonosítottak.

A hozzátartozók számára berendezett váróhelyiségben a pszichológusok mellett számos ortodox pópa és muzulmán imám nyújt támogatást a hátramaradottaknak.

Az imámok már hétfőn hajnali ötkor a helyszínen voltak. Egyikük az Interfax hírügynökségnek elmondta: a hajón sok zarándok volt, akik Bolgar (Bulgar) szent várost akarták felkeresni: itt tért át az iszlám hitre időszámításunk 992. évében a bolgár törzsek VII-XIII. század között fennálló Volgai Bolgárország állama, amelynek lakosait őseikként tartják számon a ma e vidéken élő tatárok.

Errefelé nagyon sok a vegyes házasság, ezért a hozzátartozók közül sokan mindkét vallás papjaitól segítséget kérnek, mert például az orosz fél nem tudja, mi a teendője elhunyt tatár családtagjaival. A tatárföldi muzulmánok vezetése elrendelte: a mecsetekben az imámok mindenütt tartsanak ügyeletet, hogy be lehessen tartani a temetésekre vonatkozó muzulmán előírásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moszkvában megpróbáltak felgyújtani egy zsinagógát

Négy elmaszkírozott fiatal férfi benzines palackokat dobott az épületre, de a fellobbanó tüzet a zsinagóga őrsége eloltotta. Tovább olvasom