Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A makói bemutatón a jövő technológiáját ismerhették meg az érdeklődők - A gazdákat is segíthetik drónok

Drónokat, azaz pilóta nélküli repülő szerkezeteket mezőgazdasági permetezésre ma még nemigen használnak Magyarországon, de valószínű, hogy ez lesz a jövő. Tegnap ezt Makón be is mutatták az érdeklődő gazdáknak.
– Egyelőre nem tervezek ilyet vásárolni, de meggyőződésem, hogy hamarosan ez lesz a jövő – mondta Fekete János makói termelő, a helyi gazdakör vezetője a permetező drónról. A pilóta nélküli, ön- és távvezérléssel rendelkező repülő szerkezet egyik változatát, amely vegyszer kiszórására alkalmas, az ő palotai út menti földjein mutatták be az érdeklődőknek tegnap. Fekete elsősorban szántóföldi növényeket termeszt. Azt mondta, drónnal most még csak az egyébként nehezen megközelíthető területeket, illetve a gyümölcsösöket érdemes permetezni, de lehet, hogy ez a technika rövid időn belül olyan olcsó lesz, hogy másutt is megéri használni. Tegnap jó kéttucatnyian voltak rá kíváncsiak.
 
A jövő permetezési technikáját mutatták be tegnap Makón. Fotó: Szabó Imre (Galéria)

 – Az igazán korszerű támogatást a gazdák munkájához az jelenti, ha két drónt is használunk: egy merev szárnyú kamerást a felderítéshez, majd még egyet, amely a megismert adatok alapján, az előző berendezés SD-kártyáját használva kiszórja a permetszert – magyarázta Sáfián Attila, a gyulai székhelyű Agrárház Kft. ügyvezetője, a bemutató szervezője. Ettől persze itt, a Dél-Alföldön még messze vagyunk: itt egyelőre főként kamerás drónokat használnak, leginkább kárfelmérésre, a drónos permetezés még nem terjedt el. Ennek egyik oka az lehet, hogy például a Makón bemutatott, egy nap alatt 40 hektárt is lepermetezni képes repülő szerkezet ára 4,5 millió forint. Igaz, ilyet erre szakosodott cégektől bérelni is lehet.

Mikor érdemes drónnal permetezni? Például, ha a terület víz alatt áll, és a munkagép besüppedne, vagy ha el kell kerülni a taposási kárt. De a cseresznyelégy ellen is érdemes így védekezni, hiszen az felülről terjed a fákra – sorolta a szakember. És az is előnye ennek a technológiának, hogy akár éjszaka, egyetlen ember közreműködésével is el lehet végezni a munkát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződik a makói rendelők költözése

A hónap végén, egész pontosan október 24-ére befejeződik a lebontásra ítélt Kálvin utcai rendelőintézet kiürítése - tájékoztatta lapunkat a makói önkormányzat. Tovább olvasom