Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Akár már az év végén beindulhat a makói földgáz kitermelése

Makó - A várakozások szerint év végén indulhat meg Makó környékén a földgáz kitermelése, a föld mélyében rejtőző 1 500 milliárd köbméter gáz 100 évre fedezné a hazai igényeket. A feltárást végző kanadai cég továbbra is partnert keres a vállalkozásba.
A gázmező nagyságát 600, később 1500 milliárd köbméterre becsülték a szakértők. Figyelembe véve, hogy hazánk nagyjából 14-15 milliárd köbméter földgázt használ fel évente, a készlet akár 100 évre is fedezné a hazai igényeket.

A földgázkincs elhelyezkedése azonban jelentősen különbözik a korábbi, illetve a jelenlegi kitermelési helyekétől. Általában ugyanis 2 ezer méter mélyről hozzák fel hazánkban a földgázt, Makó térségében viszont a legmélyebb fúrás a 6 ezer métert is túlhaladta. Azon múlik az iparszerű kitermelés beindítása, hogy mikor lesz sikeres az úgynevezett rétegserkentés, a gázt rejtő réteg hidraulikus repesztése és kitámasztása. Ennek időpontja lehet 2008 vége.

A kutatást-kitermelést végző kanadai illetőségű Falcon cég partnereket is keres a magyarországi kitermeléshez, akik között a Mol csakúgy szóba jött korábban, mint a legnagyobbak között számon tartott ExxonMobil.

Amennyiben beigazolódnak a várakozások, és kitermelhető lesz az 1500 milliárd köbméter mennyiségű földgáz, úgy a 12 százalékos bányajáradék alapján akár 15 ezer milliárd forint bevételhez juthat a költségvetés – persze csak évek, évtizedek alatt, s a jelenlegi áron számolva.

Még fontosabb azonban, hogy akár 100 évre megoldódna Magyarország földgáz ellátása. Így megszűnne az egyoldalú függés Oroszországtól a hollandiainál nagyobbra taksált földgáz készlet kitermelésével.

Olvasóink írták

 • 11. Fricsi 2008. október 07. 16:14
  „Sziasztok!
  Ha már itt tartunk:
  Mennyit kaszálhatnak a tulajdonosok, akiknek a földjükből nyerik ki a földgázt?
  Mennyi a részesedésük?”
 • 10. csak1asokközül 2008. április 13. 14:56
  „Sziasztok! Egyetértek Hajóssal, a pénzt hozó befektetésre hitelt felvenni gondolatmenetével. Én ezt a gázt már dacból sem adtam volna el, hiszen az a 12% bányajárulék csak alamizsna a külföldiektől. Míg nem tudtuk, hogy ott a gáz addig is elvoltunk. Nem kéne elkótyavetyélni. Különben is megvár az ott a Föld alatt:). Várni kell(ett volna), hogy jobb kondiciókkal legyen kitermelhető (a magyar lakosság számára). Vki biztos jól keresett rajta, aki döntéshozói pozicióban volt... Az a gáz a magyar államé, a magyar embereké, a miénk. Minket meg sem kérdeztek... pedig ez is megérdemelne egy népszavazást. Engem meg sem kérdeztek, és hozzám hasonlóan sok állampolgárunkat. Pedig ez közkincs, hol itt a demokrácia? Miért árúsítják ki az országot?! Nem ilyen országban akarok élni!!! De nem is akarok elmenni, mint ahogy azt egyesek tanácsolják!”
 • 9. Hajos 2008. január 20. 15:45
  „Tisztelt anonim

  Az allamhaztartas hianya pont azert van mert a felvett hitelt nem befektettük hanem feleltük.Hogy kik erröl most ne vitazzunk.
  A gaz kitermeleser ha hitelt veszünk fel az befektetes ami penzt hoz.A haszonbol siman visszafizethetö lenne.
  Talan velemeny ellenere megsem lett volna olyan hülyeseg.”
 • 8. anonim 2008. január 19. 22:15
  „Ti milyen világba éltek?EU-s támogatás a gáz kitermelésére?????:)Kölcsönt felvenni?Ezen nagyon nem lepődök meg látva a lakossági hitelfelvétel mérétékét..!Tisztelt Hajos úrnak azt üzenem hogy tessék figyelembevenni az államháztartás hiányát és után írogasson ilyen hülyeségeket!!!!”
 • 7. Hajos 2008. január 17. 12:03
  „Van technilogiank?Nincs de lehet venni berelni.
  Az eu-s tamogatast felhasznalni.
  Kölcsönt felvenni es a kitermelt gazbol vissza fizetni.
  Ha olcsobb nem is lenne de legalabb nem kellene emelni evente ketszer a gaz arat.”
 • 6. Joe 2008. január 15. 23:14
  „S ha a Magyarország bérelte volna a technológiát, s nem adja ki a fúrást?

  S ha a bányajárulék - magyar haszon - nem 12% lenne?”
 • 5. ltammy 2008. január 14. 19:43
  „Volt tecnológiánk a fúrásokhoz? Nem.
  Van technológiánk ezt kitermelni? Nincs.
  Hány cég képes ezt végigvinni a világon? 6
  Mitől lenne olcsóbb a gáz?
  Ébresztő, álmodozás helyett csináljatok valami hasznosat is. Ez már nem a cucializmus kispajtások ideje ráébredni. Azért mert papíron már nem létezik úgy látom a fejekben még bőven kommunizmus van.”
 • 4. cseles 2008. január 14. 16:46
  „A házam már teljesen keletnek dől, Üllés, Algyő, Makó stb. termeli ki a gázt, de nem nekünk, kinek gázbirtokosok vagyunk, mégis éhezünk.”
 • 3. Heffalump 2008. január 14. 15:08
  „Ha figyeltél volna: az eddigi nyilatkozatokban többször is elhangzott, hogy nem lesz olcsóbb. De fura módon gázügyben eddig még sose vették számításba ezt a forrást, mindig az orosz gázt és a "nagybunkó" (Nabucco) vezetéket emlegetik odafönt, tehát valszeg ebben nem érdekeltek. A végén külföldre lesz eladva.”
 • 2. NTK 2008. január 14. 10:39
  „Arra azért kíváncsi leszek, hogy mennyivel lesz olcsóbb mint az orosz gáz. Szerintem semennyivel. Az állam ezen is keresni akar.”
 • 1. madártej 2008. január 14. 10:33
  „Majd a Gazprom orosz állami vállalat belenyúl...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalmi vészhelyzet a makói Lidlnél

Makó - Már a város honlapjára is fölkerült, hogy nemcsak szabálytalan, de balesetveszélyes is, ha… Tovább olvasom