Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Az átszervezéssel nyerhet is Makó

Makó - Az egészségügyi átszervezéssel nyerhet is a makói kórház, ha fejlesztheti a rehabilitációs ellátást. A pályázat kész, be is adták: 280 millió forintos ROP-forrásból a volt gyermekgyógyászati épületben 50 ágyas centrumot hoznának létre.
A Csongrád megye kórházait érintő átszervezések miatt lehetősége nyílt a makói intézménynek, hogy egy jelentős, több mint negyedmilliárd forintos fejlesztés eredményeképp rehabilitációs központot állítson fel – tudtuk meg Baráth Lajos főigazgatótól. A centrum anyagi fedezetét pályázati úton biztosítanák, a koncepció megálmodói bizakodóak, hiszen ez beleillik a kormányzat elképzeléseibe.

– A makói adottságok, a gyógyfürdő által biztosított speciális kezelések beépítésével működtethető egy összesen hatvanágyas centrum, ami a betegség, vagy baleset miatt megváltozott munkaképességűek egészségügyi rehabilitációját fogja szolgálni. Ehhez a forrást, a megyében összesen 1,32 milliárd forintot a regionális operatív Program biztosíthatja, ide nyújtottuk be 280 millió forintos támogatást célzó pályázatunkat, amiből a fejlesztést két éven belül befejezhetjük – foglalta össze a főigazgató.

A makói fürdőben már most is sokan kezeltetik mozgásszervi panaszaikat marosi gyógyiszappal. Fotó: Frank Yvette

A rehabilitációs központnak az az épület adhat otthont, amelyben korábban a gyermekgyógyászat működött. A földszinten rehabilitációs ambulancia működik majd, a felsőbb szinteken pedig az agyi infarktusban szenvedő, balesetből felépülő, érsebészeti, gasztroenterológiai és ideg-elme kezelésre szoruló betegek egészségügyi állapotán javíthatnak. Kiemelt szerepet kap a mozgásszervi, reumatológiai problémákkal küzdők ellátása, számukra a gyógyfürdőbe kitelepített tízágyas, úgynevezett nappali kórház is rendelkezésre áll. Ezzel együtt megszűnik a makói reumatológiai ellátást sokszor jellemző zsúfoltság, ráadásul az orvosi kezelések mellett a fürdő egészségügyi szolgáltatásait akár azonnal igénybe is vehetik. Ehhez persze jelentős fejlesztésre lesz szükség a fürdő területén.

– A működéshez szükséges betegkapacitás már most megvan, így gyakorlatilag holnaptól finanszírozható és működőképes lehetne a központ, ám a teljes megvalósulásra egy-két évet még várnunk kell. Az üresen álló épületünkben emellett a központ kiépítését megkezdjük, így jövőre már kézzelfogható eredménye lesz a tervezőmunkánknak – tette hozzá a főigazgató. A központban kétágyas szobákat alakítanak ki.

Olvasóink írták

  • 2. kalresz 2007. november 23. 08:26
    „Mit tud ez a fürdő.. ilyen mosoly miatt ennyi pénz..”
  • 1. triatlonos 2007. november 03. 19:46
    „Ha az én térdemen is ilyen "pakolás" lehetne, és az asszistens is igy mosolyogna, akkor a CT is feleslegessé válna - hiába állapitaná meg, hogy csapágyas a térdem. Mostmár csak a szobatársat kell jól megválasztani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc év után újították fel a makói Hagymaházat

Makó - Különösen hangzik, de megérett a felújításra a kilenc éve épült makói Hagymaház. Az épület… Tovább olvasom