Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Benzinre megy el az egészségügyi reform haszna Makón

A csonttörést szenvedett kisgyereket a makói kórházban begipszelték, de – mivel nem volt életveszélyben – továbbküldték Szegedre, ahol levéve a rögzítést, helyre tették a csontot, és a mentők visszavitték a városi kórházba. Hasonló utat jár végig az agyvérzéses beteg is.
A csonttörést szenvedett kisgyereket a makói kórházban begipszelték, de – mivel nem volt életveszélyben – továbbküldték Szegedre, ahol levéve a rögzítést, helyre tették a csontot, és a mentők visszavitték a városi kórházba. Hasonló utat jár végig az agyvérzéses beteg is. A reform a fájdalmon és a mentők benzinjén nem spórol: tízszeresére nőtt a megtett kilométer Makó és Szeged között, a forgalmas 43-ason. A kórház tiltakozik, a helyi politika is föllázadt, immár pártsemlegesen.

Különösen elkeserítő helyzetbe kerül, aki a makói kistérség egyik, mondjuk a megye keleti határához közelebb eső településén szenved agyérgörcsöt, agyvérzést. Mivel ennek a betegségcsoportnak a diagnosztizálási jogát is megvonták a makói kórháztól, a szerencsétlenül járt személy hosszú tortúrára számíthat. A Makóról harminc perc alatt kiérkező mentő orvosa-ápolója először szállíthatóvá teszi – újabb húsz perc – a beteget, aztán átrobog vele a kórházzal rendelkező városon.

Kerülgetve az M43-as életveszélyes kamionoszlopait, Szegedre jut, ahol a neurológiára szállítják be a pácienst: ez további negyven percbe telik. Itt kiírják a szükséges diagnosztikai vizsgálatra, ahol megállapítják: műtétet igénylő, vagy konzervatív kezelésre van szüksége. Amennyiben nem kell operálni, újra szállíthatóvá teszik, be a mentőbe, újra átevickélnek vele a városon, fel a 43-asra, és fél óra, harmincöt perc múlva meg is érkezhet a makói kórházba, ahol végre – két-három órányi késlekedés után, több tízezer forint szakszerű elköltését követően – végre megkezdhetik ellátását. Ezt az eddig is számos beteget érintő forgatókönyvet Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének orvosigazgatója vázolta fel lapunk kérésére.

Nem nézik tétlenül

Az áldatlan állapot megszüntetése érdekében az egész kistérség összefogott. Kardos Anita, a makói önkormányzat sajtóreferense arról tájékoztatta lapunkat, amint megkapják a kórház főigazgatójának szakmai háttéranyagát, a makói pártokkal – ellenzékben és kormányon lévőkkel – közösen levelet írnak az egészségügyi tárcához: állítsák vissza az intézmény korábbi ellátási jogkörét.

Kiemelte: a reform áprilisi kezdete óta 23 százalékkal nőtt a mentőautók futásteljesítménye, a Makó és Szeged közötti utak száma ezer százalékkal nőtt a korábbiakhoz képest. Ez sokmilliós, jórészt értelmetlen többletköltséget jelent az államnak, felesleges kényelmetlenséget, és – nem mellesleg – életveszélyt az ellátásra szorulóknak.

– A neurológiai problémákkal küzdők mellett ugyanilyen kényelmetlenséggel kell szembesülniük a traumatológiai sérültek közül azoknak, akik nincsenek életveszélyes állapotban – tette hozzá Baráth Lajos, a makói kórház főigazgatója. – Április óta ötvennyolc esetben kényszerült felesleges utazásra fedett csonttöréssel és hasonló, igen fájdalmas, súlyos, de közvetlen életveszélyt nem jelentő sérüléssel hozzánk forduló beteg. Hiszen bár semmi sem tiltja, hogy itt, Makón lássuk el sérülésüket, a korlátozás miatt egy lehetséges, valóban életveszélyes problémával érkező elől vennénk el a gyógyítás finanszírozásának lehetőségét. Csődbe pedig mégsem vihetjük az intézményt.

A Szegedi Tudományegyetem egyik traumatológusa konkrét esetet is említett: kéztöréses makói kisgyermeket vittek a kórházba, itt ellátás nélkül begipszelték a kezét – erre még futotta a büdzséből. A komoly fájdalmakkal küzdő kicsit ezt követően Szegedre, a klinikára utaztatták, itt levették a nemrég felrakott rögzítést, helyre tették a csontot, és újra begipszelték – majd újra visszaküldték Makóra. A kontrollt már itt végzik rajta.

Az igazgató hozzátette: súlyos kényszerhelyzetben vannak, aminek megoldásához a napokban a regionális tiszti főorvos segítségét is kérték. Azt kérik, újra kapjanak finanszírozást a fentiekhez hasonló esetekre. A tiszti főorvos támogatja a kezdeményezést. Baráth hozzátette: morális okok miatt számos esetben fel kell vállalniuk, hogy Makón a „saját szakállukra" ellátják azokat, akiknél különösen indokoltnak tartják a beavatkozást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb szemétadag érkezett a Maroson

Újabb szemétszállítmányt tett partra a Maros a napokban – miután a ferencszállásiak… Tovább olvasom