Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Biztos az idei makói hagymafesztivál háttere

Makó - Összejött az idei hagymafesztivál megrendezéséhez szükséges összeg, a makói hungaricum ünnepe szeptember 7-én kezdődik, és a szokásoknak megfelelően egész hét végén tart. Újdonság: a pörköltfőző versenyen bárki összemérheti tudományát a térségi polgármesterekkel.
Idén szeptemberben is megrendezik a makói hagymafesztivált, hiszen a szervezőknek sikerült előteremteniük a rendezéshez szükséges anyagiakat. A tizennégymilliós költségvetéshez szükséges összeget pályázati úton és támogatók segítségével biztosították. Így a tervezettnek megfelelően szeptember 7-én nyílik meg a háromnapos hagymaünnep, amelyen a szakmai programok mellett új rendezvénnyel is kedveskednek a fesztiválozóknak.

Rozsnyai Évától, a fesztivál fő szervezőjétől megtudtuk: az évek óta hagyományos bográcsos főzőversenyre idén családok, közösségek is nevezhetnek. A korábbi években csupán a térségi polgármesterek és jegyzőik mérethették meg a szigorú zsűri előtt pörköltfőző tudományukat, ám a verseny idén nyitott: aki az önkormányzatok vezetői mellett szeretne bizonyítani, még augusztus 24-éig jelentkezhet a
Tourinform-irodában. A verseny zsűrijének elnöke Frank Sándor mesterszakács lesz, ám a főzéshez szükséges eszközöket és alapanyagokat minden jelentkezőnek magának kell biztosítania. A verseny idén díjjal is kecsegtet: kategóriánként egy-egy belföldi hosszú hétvégét tölthet el, aki a legharmonikusabb ízvilágot hozza ki pörköltjéből.

A szakmai programok mellett a hagyományoknak megfelelően a kultúrának is jut szerep lesz könnyű- és népzene. Még egy újdonság: a fesztivál idén először belépődíjas lesz. Száz forintba kerül majd a tikett minden belépni szándékozónak.

Bár korábban úgy volt, hogy erre most nincs pénze az önkormányzatnak, ezért kellett civil alapon szervezni a fesztivált, a programok megrendezéséhez végül mégis hozzájárul a helyhatóság, hitellel: a pályázat „utófinanszírozott", így a városnak meg kell hiteleznie a szükséges összegeket az elszámolásokig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vernek le több fecskefészket a makói Bérpalotáról

Makó - Nem tüntetnek el új fecskefészkeket a makói Bérpalota eresze alól, mert úgy tűnik, a korábbi… Tovább olvasom