Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Csendes ünnep volt a megyében

Makón, Szentesen és Csongrádon békésen telt az ünnep. A pártok helyi szervezetei és a civilek méltósággal ünnepelték meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulóját.
Makón az egykori rendőrlaktanyánál emléktáblát avattak Fazekas Lajos tiszteletére – ő volt 56-ban a rendőrkapitány, és döntő részben neki köszönhető, hogy a forradalom eseményei békésen zajlottak le a városban.

Makó

Fazekas alakját Streitman Károly gyermekgyógyász, a Forradalmi Ifjúsági Szövetség egykori tagja idézte fel, azt hangsúlyozva: Fazekas Lajos szigorú, de emberséges, szavahihető és hiteles ember volt, aki a rendőrség előtt fegyvertelenül fogadta a tüntetőket, megegyezett velük és jóváhagyta, hogy a rendőrök és a nemzetőrök együtt óvják a nyugalmat. Az emléktáblát többek között Buzás Péter makói polgármester, Lukács János megyei rendőrfőkapitány és Márton István városi rendőrkapitány, illetve a család nevében a kapitány fia, Fazekas András orvosprofesszor koszorúzta meg. Csendes, békés volt a város központi ünnepsége is. A Csanád vezér téri 56-os kopjafáknál Buzás Péter köszöntője után Domokos László nyugalmazott könyvtárigazgató, díszpolgár emlékezett az ötvenegy évvel ezelőtt történtekre. Szomorúan állapította meg: a forradalom öröksége még ma sem teljesedett be, hiszen október 23-át az ország vezetői a nép elől elzárkózva, kordonok mögött, magukban ünneplik.

Szentes

A szentesi Kossuth téren zászlófelvonással kezdődött a megemlékezés, amelyet koszorúzás követett a református nagytemplom melletti kopjafánál. A városházán méltósággal ünnepeltek a nagy számban megjelent helybeliek és vendégeik. Szirbik Imre polgármester köszöntőjében azt mondta: Szentesen a bölcs elődöknek köszönhető, hogy most nem a temetőbe kell menni apáink sírjához emlékezni. Az ünnepség szónoka, Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő beszédében felidézte az 51 évvel ezelőtti helybeli történéseket is, hozzátéve: az 56-os célok többsége megvalósult, de most mégsem tudunk örülni. Szerinte polgárháborús lelkiállapot uralkodik a két táborra szakadt országban, ahol sokan felhördülnek nemzeti jelképeink láttán és azon, ha valaki magát magyarnak említi. Ma béke és nyugalom van Szentesen – fogalmazott Farkas, aki azt remélte, hogy így is marad az országban is.

Csongrád

Csongrádon közösen ünnepeltek a pártok helyi szervezetei és a civilek. Együtt koszorúzták meg a köztemetőben felállított 56-os kopjafát, a Pofosz idén elhunyt csongrádi vezetőjének, Gál Pál sírját, valamint a városháza falán lévő emléktáblát. A művelődési központban átadták a városi kitüntetéseket. Bedő Tamás polgármester ünnepi beszédében arra emlékeztetett, hogy 1956-ban egyet akart a baloldaliságát soha meg nem tagadó Nagy Imre és a konzervatív értékeket valló Mindszenthy József bíboros, és ez az összefogás lehet a leglényegesebb üzenete az 56-os forradalomnak.

Kitüntették Szőke Andrást és Badár Sándort

Szentesen díszpolgári címet kapott Bucsány György nyugalmazott középiskolai tanár, helytörténész és Csíky László háziorvos, szobrász. Szentes városért emlékérmet kapott Balázs György nyugalmazott főiskolai tanár, Berki Sándor traumatológus főorvos, Hojcsi Pál nyugalmazott középiskolai igazgató, Kis-Rácz Antalné pedagógus, Orosz Pál sportoló, Szőke András és Badár Sándor színművész, Zemlényi István cipész, a Nagy János és Mihály Béla karnagyok vezette zenebarátok helyi egyesülete, valamint Félegyháziné Somogyi Éva, Halmai László, Oltyán Lajos és Pap Imre volt önkormányzati képviselő.

Csongrádon posztumusz díszpolgári címet kapott Piroska János festőművész, egykori polgármester. Pro Urbe Csongrád díjat kapott Fehér József nyugalmazott gimnáziumi tanár és néhai Bodor János állatorvos. Közszolgálati díjban részesült Szendi Horváth Márta köztisztviselő és Kovács Lászlóné, a művelődési központ igazgatója. A Testnevelési és Sport díjat Szepesi József és Szepesi Judit táncpárosnak, illetve a Csongrádi Vízügyi Sportegyesületnek ítélték oda. Az Egészségügyi és Szociális díjat Meló Zoltánnénak és Görög Ferencnek, a környezetvédelmi díjat pedig Balogh Györgynének adományozta a városvezetés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártérítési per a makói Polgári Szó ügye miatt

Makó - Kártérítési pert indít az állam ellen Endes Zsigmond makói fideszes önkormányzati képviselő,… Tovább olvasom