Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Ellopták a pitvarosi templom kilincseit: lehet, hogy gyűjtő kérésére tűntek el a míves ajtónyitók

Ellopták a pitvarosi templom kilincseit: lehet, hogy gyűjtő kérésére tűntek el a míves ajtónyitók
Pitvaros, Hódmezővásárhely - A közel 140 éves pitvarosi evangélikus templom január 30-án reggelre kilincsek nélkül maradt. A főbejáratról kívül-belül, az oldalajtóról kívülről lopták el ismeretlenek a patinás zárakat.
– Elhunyt egy evangélikus társunk. Amikor a harangozó be akart menni a templomba, hogy meghúzza érte a harangokat, akkor vette észre, hogy hiányzik a főbejáraton a kilincs – mondta Matuzné Halász Judit, a templom gondnoka.

A harangozó azonnal szólt. Alig tudták a zárat kinyitni, mert a cilindert is lelopták. A belső kilincset is elvitték, ami csak úgy lehetséges, hogy a zárat is feltörték, és bementek a templomba.

Matuzné Halász Judit elmondta, a harangozóval megnézték a másik, az oldalsó ajtót is, amelyről szintén hiányzott a patinás kilincs. Az is látszott, hogy feszegették az ajtót. A belső kilincs megmaradt, talán
siettek. A zár körüli míves foglalatot viszont leszedték. A gondnok és a harangozó megnézték, hiányzik-e még valami más is a templomból, de az elkövetőknek valószínűleg csak a kilincsekre lehetett megbízásuk. 

Az Aigner Adolf tervei alapján épült, bizánci stílusú evangélikus templomot Szeberényi János püspök szentelte fel 1882. december 17-én. A csaknem 140 éves evangélikus templomban már régen nem volt sem istentisztelet, sem más esemény. A templom kívül-belül nagyon rossz állapotban van. Az időjárás az elmúlt évtizedekben óriási károkat okozott a templomban. Az épület beázik, potyog a mennyezet.
A templomra az önkormányzat brigádja egy csőből készített új kilincset. Fotó: Kovács Erika
A templomra az önkormányzat brigádja egy csőből készített új kilincset. Fotó: Kovács Erika
A templom felújításra szorul, egyelőre azonban nincs rá forrás.

Az ajtó nem maradt sokáig kilincs nélkül. Az önkormányzat brigádja fűtéscsőből hajlított egyet, ugyanis nem könnyű ekkora ajtóra új kilincset beszerezni.

Érdekesség, hogy a pitvarosi eset előtti napon Hódmezővásárhelyen, a Hősök terén lévő ügyfélszolgálat ajtajáról is eltűnt a kilincs. Erről a Promenad.hu képes beszámolót közölt. Kíváncsiak voltunk, hogy esetleg onnan is ellopták-e a kilincset. Hogy miért nem volt zár több órán keresztül a régi nagy ajtón, nem tudtuk meg, a sajtóreferens ez irányú megkeresésünkre mindössze annyit válaszolt, hogy minden kilincs megvan.

A pitvarosiak szerint a templom míves ajtónyitói gyűjtőkhöz vándorolhattak, de az is előfordulhat, hogy egy új vagy felújított ház díszei lesznek valahol.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energetikai korszerűsítésre is költenek - Idén 130 millió forint épül be Óföldeákon

Megújul az országszerte ismert óföldeáki erődtemplom, korszerűsítik a polgármesteri hivatalt, az orvosi rendelőt és az emlékházat. A községben élők remélik, az M43-as autópályához vezető utat is rendbe teszi előbb-utóbb az állam. Tovább olvasom