Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Emlékéremmel is ünnepel Makó

Emlékérmet készíttet a város újjátelepülésének 320. évfordulójára a makói önkormányzat. A terveket tegnap mutatta be a sajtónak Farkas Éva Erzsébet polgármester.
Idén májusban ünnepli a törökvész utáni újjátelepülésének 320. évfordulóját Makó. A születésnapot egyhetes programsorozattal, könyvek kiadásával és egy emlékérme kibocsátásával fogja ünnepelni a város – tudtuk meg Farkas Éva Erzsébet polgármestertől, aki a terveket is bemutatta tegnap. A város egyébként három esztendeje, a Návay-emlékév alkalmával ugyancsak veretett emlékérmet.
Farkas Éva Erzsébet polgármester a tervekkel. Fotó: Szabó Imre
Farkas Éva Erzsébet polgármester a tervekkel. Fotó: Szabó Imre
Mint kiderült, az önkormányzat Fritz Mihály szegedi szobrászművészt kérte meg az új megtervezésére – a neve ismerősen csenghet a makóiak számára, hiszen a Hagymaház előtti Múzsák kútja is az ő alkotása. A bronz emlékérem, amelyet díszdobozban fognak reprezentációs céllal ajándékozni, de vásárolni is lehet majd belőle, egyik oldalán a város címerét, a másikon pedig a pozsonyi oklevél egy darabját ábrázolja. Ez utóbbi azért fontos történelmi relikvia Makó számára, mert ebben ígértek négyéves adómentességet mindazok számára, akik hajlandóak a városban megtelepedni.

A 10 centi átmérőjű emlékérem verésére az önkormányzat egy szegedi vállalkozást kért fel. Az elképzelések szerint 300 darab készül majd belőle. Az emlékév program- jait a jövő héten mutatják be hivatalosan; a rendezvénysorozatra, a kiadványokra és az emlékéremre összesen 17 millió forintot szán a képviselő-testület.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói önkormányzat most is egyenlő arányban osztja el a pénzt - Indul az idei járdaprogram

A makói önkormányzat most is egyenlő arányban osztja el a pénzt - Indul az idei járdaprogram
Idén is makói vállalkozók újítják fel az erre kijelölt makói járdákat - a munkát májusban kezdik és… Tovább olvasom