Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Emlékhelyet kapott Barlai József

Egykori második otthona, az óföldeáki községháza udvarán áll tegnap óta az az emlékmű, ami a falu néhai polgármestere, az egy esztendeje elhunyt Barlai József előtt tiszteleg.
Hajnal Gábor polgármester, az elhunyt lánya, Barlai Réka és az özvegy, Barlainé Kozma Éva az emlékhelynél. Fotó: Szabó Imre
– Barlai József a főnököm és a barátom is volt – emlékezett elődjére tegnap délután Óföldeák polgármestere, Hajnal Gábor az emlékhely avatásakor. A ceremóniára nagyon sokan jöttek el: a környező települések polgármesterei, volt kollégák és barátok, óföldeáki emberek. Az utódon kívül meghatottan emlékezett Barlai Józsefre Katona Pál földeáki plébános is, aki szavait követően megszentelte és megáldotta a polgármesteri hivatal udvarán álló emlékművet.

Barlai Józsefnek szinte második otthona volt a községháza: 1985-től közös tanácsi kirendeltségvezetőként, majd községi elöljáróként irányította a falut, az 1990-es első demokratikus helyhatósági választások óta pedig – megszakítás nélkül – polgármesterként. Az óföldeákiak úgy emlékeznek rá, mint akinek többek között a földgáz bevezetését, a telefonhálózat kiépülését, nagyon sok utca leaszfaltozását és a közös múlt tiszteletének felélesztését köszönhetik. Polgármesteri tisztségéről 2004. februárjában mondott le megromlott egészsége miatt. Ezt követően kapta meg a faluban elsőként az emlékplakettel járó Óföldeákért kitüntető címet – ám talán ennél is nagyobb kitüntetés, hogy még utódja is a falu örök polgármestereként tiszteli őt.

A kőszobor, amely köré az avatás után nem sokkal gyertyák, mécsesek, koszorúk és virágok sokasága került, nyitott könyvet formáz, két nyitott oldalán Barlai József nevével és az ismert Madách-idézettel: Ember, küzdj, és bízva bízzál! A nyitott könyv, mint Hajnal Gábor elmondta, azért idézheti elődjét, mert hamar kellett elmennie, nem tudta befejezni, amit elkezdett, de azért is, mert élete nyitott könyv volt mindenki előtt a faluban: nem túlzás azt mondani, hogy mindenki ismerte és tisztelte őt. Az alkotás egyébként az Erdélyből áttelepült maroslelei kőfaragó mester, Gerai László munkája – az emlékműállítás költségeit a helyi képviselők vállalták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb a véradó Makón

Évről évre kevesebb véradót regisztrál a Magyar Vöröskereszt makói területi szervezete –… Tovább olvasom