Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Évi 100 milliót remélnek a gázkúttól Óföldeákon

Óföldeák - Bár még nincs konkrét dátum, hogy mikor nyitják meg az óföldeáki gázcsapokat, a faluban mindenki tervezget. A lakók fürdőről, betelepülőkről, közműfejlesztésről álmodnak, a polgármester évi százmillió forint iparűzési adóbevétellel számol.
Közel egy éve, hogy semmi mozgást nem látni az Óföldeák melletti, úgynevezett Makó–6-os gázkút körül, így sokan bizonytalanok: lesz-e a valami a kitermelésből? Az óföldeáki Kozma Lajos szerint túl régóta tart a csönd, de azért beszédtéma a faluban, hogy mi jót is hozhat a befolyó adóbevétel.

– Reméljük, hogy jönnek a betelepülők, a fiatal családok, és újra megnyílhat az iskola és az óvoda. Biztos, hogy látványos lesz a falu fejlődése, ha egyszer tényleg megnyílnak a gázcsapok – mondta Kozma Lajos. A szintén falubeli Simon Géza szerint még nagyobb beruházások is elképzelhetőek: jó lenne egy fürdő is, olyan, mint az algyői, ahová Makóról is kijönnének a vendégek hétvégenként, a helybeli betegek pedig ott gyógyulnának.

A faluban mindenki beszél róla: jól járnak Óföldeákon, ha végre megnyílnak a gázcsapok.
Fotó: Frank Yvette

Hajnal Gábor polgármester már konkrét adatokkal is szolgált: a csúcsra járatott kitermelés esetén évente közel százmillió forint iparűzésiadó-bevétellel kalkulálnak egyetlen kút esetében. Lehetséges ugyanis, hogy a község területén újabb mélyítést is hoz a siker. Összehasonlításképp elárulta: jelenleg évi 42 millió forintos bevétellel számolhatnak. Ám tisztában van vele, hogy az „új Dubai" még évek kérdése.

– Az biztos, hogy olyan lehetőség nyílik a községünk számára, amiből mindenki részesülhet, aki itt lakik. Tervezünk bérlakásokat, ifjúsági szállót és csatornabővítést. Mindezt ilyen nagyságrendű adóbevétel mellett pályázatok nélkül, saját erőből három év alatt meg tudnánk csinálni – sorolta a polgármester.

Olvasóink írták

 • 7. Anyuka 2008. március 15. 00:08
  „Hali mindenkinek!Az én fülembe olyan jutott,hogy nem mi magyarok termeljük ki a gázt hanem egy francia érdekeltségű cég.Nekünk nem éri meg?Vagy erre sincs pénz?Megvesszük mégegyszer majd azt a gázt amit a mi magyar földünk ad nekünk? Már ha igaz a hír!”
 • 6. Mil 2008. március 07. 20:24
  „Kis naívak, nem lesz itt gáz, kacsa az egész, árfolyammanipuláció :) Majd rájönnek, amikor 3 év múlva is arról beszél a PR-os, hogy nemsoká kezdik a kitermelést.. :)”
 • 5. tőzsde:) 2008. március 07. 11:53
  „De jó h itt mindenki ilyen okos tőzsdei szakember:)nem hazudtolják meg magukat,igazi magyar pesszimizmus....:)szánalom de ez van”
 • 4. Geo 2008. március 06. 15:58
  „Jobb ha tudjátok, kamu az egész! Tőzsdebiznisz! Gáz meg sehol!
  Ébresztő!!!”
 • 3. lovas 2008. március 06. 10:55
  „Ennyire mese szerű, felnőtt emberek és hisznek a nép mesékben , ébredjen már fel polgármester....,vagy még bovis ?”
 • 2. Vandorr 2008. március 06. 09:58
  „A kitermelő céget miért nem kereste meg a Délmadár?”
 • 1. Heffalump 2008. március 06. 09:19
  „Érdekes, hogy erről a lehetőségről felsőbb szinten sose nyilatkoznak, még csak elszólás szinten se. Itt csak a Nagybunkó meg a Putyin-áramlat a téma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyejáró: Kiszomborra látogattunk

Kiszombor - A Makóval csaknem szomszédos, román határhoz közeli Kiszombor a térség műemlékekben leggazdagabb, múltjára, kultúrájára büszke falva. Tovább olvasom