Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Hősei előtt tisztelgett Makó

Díszsortűz verte fel a csendet a római katolikus temetőben szerdán: ünnepélyesen átadták az első és második világháborús hősi halott katonák felújított sírjait, illetve az ottani emlékhelyet.
– Aki az életét áldozta az első vagy a második világháborúban ezért az országért, az a függetlenségünkért, a megmaradásunkért áldozta az életét. Mindannyiukra hősként kell tekintenünk – mondta Lázár János honatya-miniszter a makói római katolikus temetőben, ahol felavatták az itt nyugvó honvédok felújított hősi emlékművét és az ugyancsak felújított katonasírokat. Hozzátette: ha az előttünk járó 48-as, világháborús és '56-os hősöknek nem adjuk meg az őket megillető tiszteletet, soha nem leszünk erős nemzet.
Hősei előtt tisztelgett Makó - Galéria

A sírkertben, mint az előtte szóló Halmágyi Pál történész elmondta, 43 első világháborús hősi halott neve olvasható a fejfákon. Közülük sokan sebesültként érkeztek a makói kórházba, majd itt haltak meg – volt, aki mellé később édesanyja és édesapja is oda temettette magát. A második világháborúban Makó határában is estek el katonák, összesen 218-an; közülük 59-en nyugszanak ebben a temetőben. Sírjaikhoz a 40-es évek végén építettek emlékművet, Nagy Gyula szobrászművész alkotása azonban egészen mostanáig csonka maradt – 70 év és a rendszerváltás kellett ahhoz, hogy a kereszt is állhasson a tetején.

A honatya-miniszter, illetve Farkas Éva Erzsébet által ünnepélyesen felavatott emlékművetAlácsi Ervin őrnagy, tábori lelkész és Pálfai Zoltán plébános áldotta meg, s rajtuk kívül megkoszorúzta két alezredes, Hári László és Bátor Ferenc is. A díszsortűz után helybeli diákok vittek egy-egy szál rózsát minden honvédsírhoz, és letehették mécseseiket, virágaikat a fejfákhoz a hozzátartozók.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 74 éves makói Sebők újabb aranyai

A 74 éves makói Sebők újabb aranyai
Egyik legnagyobb hazai versenysikerét aratta a napokban a lapunkban többször bemutatott makói veterán atléta, Sebők Árpád. Tovább olvasom