Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kiszomboron jöhet létre Európa legnagyobb csontgyűjteménye

Kiszombor - Európa legnagyobb csontgyűjteményét készül létrehozni Kiszomboron, a Rónay-kastélyban a Szegedi Tudományegyetem embertani tanszéke, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum. A 70 ezer csontvázat számláló gyűjtemény egy részét látogatók is megtekinthetnék.
Sötét pince, pókháló, hatalmas kartondobozban emberi csontok – az ijesztő képet nem egy horrorfilm forgatásán láttuk. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának alagsorában jártunk, ahová a hatvanas évek óta érkeznek újabb és újabb emberi maradványok. Mivel a régióban sokáig csak a Tisza-parti városban volt embertani tanszék, többek között Békéscsabáról, Gyuláról és Kecskemétről is ide kerültek az ásatások során, a földből előbukkant maradványok. Az évek során azonban a csontok egyre csak halmozódtak. Raktározásuk mára gondot jelent: ki kellene cserélni a málladozó dobozokat, és kedvezőbb helyet találni a pincénél. Ez azonban a tanszék egész éves költségvetését meghaladná. De felmerült egy új lehetőség.

– A 30 ezer csontvázból álló gyűjteményből 10 ezret az újszegedi biológiai épületben hagynánk a tanszék oktatási-kutatási munkája céljából, 20 ezret pedig Kiszomborra szállítanánk – tudtuk meg Pálfi Györgytől, a Szegedi Tudományegyetem embertani tanszékének vezetőjétől, aki elmondta: hármas megegyezést terveznek, amely a Szegedi Tudományegyetem, a Móra Ferenc Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével jönne létre. E három intézmény gyűjteményét egyesítenék Kiszomboron, a Rónay-kastélyban, ahol Európa legnagyobb csontgyűjteményét hoznák létre.

A BTK pincéjében több ezer emberi maradvány pihen dobozokban. Pálfi György egy koponyát mutat. Fotó: Frank Yvette
A BTK pincéjében több ezer emberi maradvány pihen dobozokban.
Pálfi György egy koponyát mutat. Fotó: Frank Yvette

– Az emberi maradványok között akad olyan, amely az újkőkor kezdetéről való, de XVIII. századi leletek is találhatók közöttük. Kiszomboron világszínvonalú embertani adatbázist hoznánk létre. Az intézmények anyagainak egyesítése után 70 ezer emberi csontvázat számláló gyűjteménnyel büszkélkedhetnénk. Az új raktár kiváló terep lesz a belföldi és a külföldi kutatók számára – mondta Horváth Ferenc, a szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze.

A csontok átköltöztetése pályázati pénzből valósulna meg. A kastélyban látványraktárt is kialakítanának a látogatók számára.

Olvasóink írták

  • 1. Vasaló 2008. július 16. 22:26
    „Nagyon jó ötlet! Legalább nem lesz az enyészeté a kastély!
    Mert megérdemli az épület, hogy rendberakják! Persze erre sajnos nem volt pénz, de remélhetőleg most újra kivirul a kastély!
    A kiállítás pedig szenzációs ötlet!!! Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határ túloldaláról is kínálnak állást a Maros partiaknak

Makó - A munkaerőt kereső megyei hirdetéseket szemlézve úgy tűnik, vége az év eleji „boomnak",… Tovább olvasom