Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Lassítják a 43-as forgalmát Makón

Makó - Duplájára nő az ipari park, ingyenes építési telkeket osztanak, 8,7 százalékkal nő a távhődíj, és belvárosi térfigyelő kamerákat helyeznek el Makón – döntötte el a város képviselő-testülete. Szóba került az is, milyen a városi tévé politikai műsorainak szerkezete. A vélemények megoszlottak.
Az önkormányzatok napja kapcsán az országos és városi elismerésben részesült városi dolgozókat köszöntötte elsőként Buzás Péter polgármester a képviselő-testület tegnapi ülésén. A napirendek sorában először a szennyvíz-csatornázási projekt váltott ki vitát – Buzás ugyanis elmondta, az uniós források késése miatt úgy tűnik: legalább egy, legrosszabb esetben két esztendőt is várni kell a Makót és a környező településeket érintő, bruttó 17 milliárdos beruházás kezdésével. Orbán Imre képviselő erre felvetette: mivel az érintett lakosoknak addig is fizetniük kell az önrész részleteit, valamiféle kamatjóváírást tegyen lehetővé a társulás. A polgármester azt válaszolta, erre nincs lehetőség. A megvalósulásig összegyűlő önerő kamatai a beruházás megvalósítását segítik, a csúszás pedig nem jelenti, hogy veszélybe került volna a projekt, aminek az első körben nem is kell pályáznia, hiszen három másik hazai tervezettel együtt a nyertesek közé sorolták.

A 43-as főút forgalma miatt kialakult áldatlan helyzet is szóba került. A polgármester kiemelte: a legutóbbi minisztériumi információi alapján 2010 februárjában kerül sor a várost elkerülő M43-as átadására, bár ő a 2009 decemberi átadást szorgalmazza. Addig is a Makóra zúduló kamionforgalom lassítására egy éjszaka is működő sebességmérő berendezés, valamint egy traffipax telepítésének ötlete is felmerült.

A városi tv és a politika

A testület előtt is megerősítette Rácz Csaba, a városi televízió ügyvezetője, hogy a testületi ülések élő közvetítésével, valamint annak gyakorlatilag vágatlan ismétlésével szükségtelenné vált a Döntés előtt című műsor, amiben eddig a pártok összefoglalhatták testületi tapasztalataikat, a döntések hátterét. Ennek kapcsán parázs vita robbant ki a jobb- és baloldali képviselők között. A Jobb Makóért és a Fidesz prominensei állították: a megváltozó műsorstruktúrát a polgármesteri többség a saját céljára használja fel, ezt a másik oldal cáfolta. Végül megegyezés született: két héten belül közösen megvitatják, milyen jellegű politikai műsorok készüljenek a jövőben.

A makói képviselők elfogadták a koncessziós szerződésben rögzített, 8,7 százalékos távhődíjemelés tényét. Kovács Sándor fideszes képviselő felvetette: részletesen vizsgálják át a szolgáltatóval kötött szerződést, javasolta, a város is vállaljon részt az alapdíjemelésekből, ám az ötletet a polgármester elutasította, azzal: ilyen költségvetési tétel nincs, és ebben az esetben a más módon fűtő makóiak anyagi terhein is könnyíteni kellene a városnak. 33,7 hektárnyi területtel bővült az eddig 22 hektáros Makói Ipari Park, Buzás szerint erre azért volt szükség, mert az ide érkező autópálya befektetőket hoz majd – és a bővítésről már időben gondoskodni kell. Mágori Józsefné képviselő ennek kapcsán rámutatott: az Ipari Park most a kis forgalmú Királyhegyesi út felől közelíthető meg, amennyiben a parkot átszelő utat meghosszabbítanák a Rákosi útig, az több potenciális befektető érdeklődését kelthetné fel. Kiderült: az út továbbépítésének fő akadálya egy telektulajdonos, aki nyolcláncnyi földjét nem hajlandó eladni a városnak. Vele szemben kisajátítási eljárást kezdeményezett az önkormányzat.

Újra lehet pályázni gerizdesi építési telkekre, a kilenc, ingyenesen beépíthető portára a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan Makón élő, dolgozó fiatal párok jelentkezését várják. A testület megadta hozzájárulását a régi városháza kapujához telepítendő térfigyelő kamerák kivitelezéséhez. A Rock Klub bérlője – ahogy tegnapi számunkban írtuk – saját költségén vállalta a rendszer kiépítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamerával a pisilők, tolvajok ellen Makón

Makó - Infrakamerákból álló térfigyelő rendszert szerelne fel a makói régi városháza kapualjából… Tovább olvasom