Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Lódarazsak támadása Földeákon: A fiatal anya kétségbeesett - végül az önkormányzat oldotta meg a problémát

Olvasóink segítettek megoldást találni egy kisfiát egyedül nevelő földeáki nőnek egy életveszélyes problémára. Antal Andrea padlására lódarazsak fészkeltek be - a nagy méretű, agresszív fullánkosok meg is csípték.
– Teljesen pánikba estem, fogalmam sem volt, hirtelenjében kihez forduljak – mesélte a földeáki Antal Andrea, aki a faluszéli Szegfű utcában lakik négyéves kisfiával, Kevinnel. A napokban lódarazsak fészkelték be magukat a padlásukra.

Eleinte nem aggódott, azt hitte, csak kisebb méretű és kevésbé veszélyes hazai darazsakról van szó, a hét közepére azonban a padlás kis ablakán keresztül már látszott, hogy a kürtő alakú fészek egyre nagyobb. A ház körül pedig csapatostól kezdtek rajzani a hatalmas, agresszív rovarok.
 

– Amikor aznap késő délután a munkából hazaértem, már az ajtón, az ablakon keresztül a lakásba is be-berepültek. Aggódtam, hogy megcsípik a kisfiamat, esetleg a szomszédokra támadnak

– tette hozzá. Egyébként őt magát meg is marták, sőt a család kutyáját úgyszintén.
 
Andrea a darazsak tetemét mutatja: kisfiát szerencsére nem, de őt megszúrták. Fotók: Szabó Imre
Andrea a darazsak tetemét mutatja: kisfiát szerencsére nem, de őt megszúrták. Fotók: Szabó Imre

A gyerekét egyedül nevelő édesanya azért esett kétségbe, mert a katasztrófavédelem azt közölte vele, ők nem foglakoznak darázsirtással, az erre szakosodott vállalkozásokat viszont, attól tartott, nem tudja megfizetni. Ekkor fordult lapunkhoz, segítséget kérve. Végül a delmagyar.hu egyik hozzászólója ajánlotta a kézenfekvő megoldást: forduljon a helyi önkormányzathoz. Ezt, mivel akkorra a hivatal már zárva volt, másnap reggel tette meg. A jegyző, Rákóczi Edit nyomban intézkedett is: szakembert hívott, aki megnézte a fészket, majd – miután irtani csak akkor érdemes – napnyugta után visszatért, hogy leszámoljon a hívatlan vendégekkel.

Andrea azt mondta, kívülről, a kis ablakon át és a padlás irányából is többször lefújta a fészket különböző vegyszerekkel, majd a hatalmas, 70 centis kürtőt több darabra szedte szét, aztán elvitte megsemmisíteni.
 
A hatalmas, 70 centis fészek egy darabja.
A hatalmas, 70 centis fészek egy darabja.

 A fiatal nő hálás a jegyzőnek, a munkát elvégző maroslelei méhésznek, Csordás Csabának és természetesen lapunknak is. A történtekre már csak néhány darázstetem emlékezteti a járdán, no meg a saját kezűleg készített kordon, amellyel a járdát a ház előtt az irtás idejére lezárta. – A méhész az ablakot hálóval fedte le, és azt is lefújta valamilyen szerrel, amely legalább januárig távol tartja a darazsakat. Most már nem aggódunk – mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fecskelakásokat újítanak fel makói fiataloknak, szeptember végén lehet pályázni az ingatlanokra

Fecskelakásokat újítanak fel makói fiataloknak, szeptember végén lehet pályázni az ingatlanokra
Megkezdődött annak a négy Fűrész utcai lakásnak a felújítása, amelyben fecskelakásokat fog… Tovább olvasom